Tegenwoordig geniet van der Kruk van zijn pensioen. Zoals hier heerlijk op een terrasje in Riga.
Tegenwoordig geniet van der Kruk van zijn pensioen. Zoals hier heerlijk op een terrasje in Riga. (Foto: )
Sporter van de week

De kogelstoter die gewichtheffer werd

Het is al even geleden dat geboren en getogen Delftenaar Piet van der Kruk (77) furore maakte als gewichtheffer en zelfs aan de Olympische Spelen mee deed. Maar Delft is hem nog lang niet vergeten, regelmatig wordt zijn naam genoemd. Het was van der Kruk zelf die onlangs contact met ons opnam om te vertellen dat de kleinzoon van zijn zus zo lekker bezig was als discuswerper.

Door: Annemarie de Vries

Delft - Een echte atletiekfamilie dus die van der Krukjes, behalve Piet zelf beoefenden nog twee zussen en een broer deze sport. Ook van de generatie daaronder was een aantal succesvol en inmiddels laat de derde generatie van zich spreken. Maar het begon bij Piet: "Ik liep als kind altijd langs de velden van AV'40 en zag daar die hardlopers en kogelstoters bezig, tot één van de trainers vroeg of ik zin had om mee te doen en zo is het gekomen." Later nam hij dus ook zijn broer en zussen mee. Van der Kruk: "we zijn wel allemaal het beste in de kracht-/werponderdelen van de atletiek, het kogelstoten en discuswerpen. Het ging best goed en ik bedacht me dat ik meer kracht moest ontwikkelen om beter te worden in het kogelstoten. Mijn vader was voor de oorlog lid geweest van krachtsportvereniging Sandow en die stelde voor dat ik daar eens ging kijken. Wat begon als een 'bijsport' werd uiteindelijk dus mijn 'hoofdsport'. In de jaren '60 toen van der Kruk zijn grootste successen vierde in zowel het kogelstoten als het gewichtheffen volgde hij ook nog een avondopleiding werktuigbouw. Van der Kruk: "na de Olympische Spelen in Mexico in 1968 ging ik het sporten afbouwen. Ik had mijn vrouw ontmoet en kreeg andere verantwoordelijkheden, van de sport kon ik tenslotte niet leven. Met zijn vrouw verhuisde hij naar Nootdorp waar hij al 40 jaar woont: "In Delft was toen net als nu woningnood, maar ik voel me nog steeds Delftenaar hoor en we zijn altijd nog erg op Delft georiënteerd." Samen kregen ze drie kinderen en hebben ze inmiddels negen kleinkinderen. Ook in zijn maatschappelijke carrière had Van der Kruk altijd met sport te maken. Twintig jaar werkte hij bij de gemeente Delft als hoofd van de afdeling sport- en recreatiezaken. Daarna 10 jaar bij NOC/NSF als hoofd van de Sector Sportaccomodaties en tot zijn pensioen in 2002 was hij directeur bij het Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken. Daarnaast was hij sinds de beginjaren van Eurosport in 1992 regelmatig te zien en te horen als sportcommentator, maar tegenwoordig geniet deze veelzijdige duizendpoot vooral van zijn rust, afgezien zijn vrijwilligerswerk voor 'Achter de Gevels' van Delfia Batavorum. Sportcommentaar geven doet hij nog slechts heel af en toe.

Topsport-carrière

Delft - Piet van der Kruk werd Nederlands kampioen gewichtheffen in 1964, 1965, 1967, 1968 en 1969. Op de Olympische Spelen van 1968 in Mexico werd Van der Kruk bij het gewichtheffen in de klasse zwaargewicht negende, met een totaal van 487,5 kg (drukken 160,0 kg; trekken 140,0 kg; stoten 187,5 kg). Zelf woog hij toen 127,5 kg.

Nadat hij gestopt was als gewichtheffer werd Van der Kruk bondscoach van de nationale gewichthefselectie en begeleidde hij tussen 1975 en 1992 vertegenwoordigende teams naar vele internationale wedstrijden.

Nederlands kampioen kogelstoten werd hij in 1964, 1965, 1967, 1969. Hij nam als kogelstoter deel aan 34 interlandwedstrijden.

Van der kruk ontving voor zijn prestaties vele onderscheidingen waaronder in 1983 die van Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Meer berichten