Brie van Klaveren (links) en Eric Geevers zijn de initiatiefnemers van stilteprotest. "We zijn ons te pletter geschrokken van de verbouwingsplannen."
Brie van Klaveren (links) en Eric Geevers zijn de initiatiefnemers van stilteprotest. "We zijn ons te pletter geschrokken van de verbouwingsplannen." (Foto: )

Stilteprotest tegen sloop Agathaplein

Door: Marcel de Jong

Honderden demonstranten kwaad

Het Agathaplein was zondagmiddag 22 juli bomvol. Een stilteprotest tegen de sloop van het plein trok honderden demonstranten. Initiatiefnemer Brie van Klaveren was er verrast door: 'De hoge opkomst laat zien dat de mensen diep geraakt worden door de sloop van dit prachtige plein."

Delft - Van Klaveren is geschokt over de plannen om de oude poort, het park en enkele gevels te slopen. "Je haalt daarmee voor eens en altijd historie weg. Dit plein ademt geschiedenis uit. Het is hier prachtig, een serene plek. Die hebben we veel te weinig in het centrum." Ze vindt het onzinnig om het plein meer geschikt te maken voor evenementen. "Er zijn in de stad genoeg plekken waar activiteiten gehouden kunnen worden." De verbouwingsplannen moeten daarom van tafel, vindt ze. "We mogen de geschiedenis op dit plein niet weghakken." Jan Oostvogels is het met haar eens. "Ik ben 68 jaar. Dit is de eerste keer dat ik demonstreer. Dit plein mag je niet slopen. Hier voel je honderden jaren geschiedenis. Daar moet je geen Kalverstraat van maken."

Te weinig informatie

Eric Geevers, mede-initiatiefnemer van het protest, is kritisch over het besluitvormingsproces. "De gemeente heeft nauwelijks ruchtbaarheid over de plannen gegeven. Hoe kunnen de inwoners van de stad dan meedenken?" Van Klaveren: "Er zijn informatieavonden gehouden waar bewoners niets vanaf wisten. De gemeente belegt besloten vergaderingen. Dat is niet de manier van besluitvorming die de gemeente Delft heeft afgesproken. Delfts doen betekent dat je burgers al vroeg bij besluitvorming betrekt."

Inspraak nog mogelijk

Wethouder Bas Vollebregt was ook aanwezig. "Het is goed om te zien dat zoveel mensen zich betrokken voelen bij deze historische plek." De demonstratie draagt volgens hem bij aan een goed besluitvormingsproces. "En dat loopt nog. Er is nog niets definitiefs besloten. Nog steeds kunnen mensen hun mening over de plannen geven."

Meedenken over verbouwingsplannen?

Het besluitvormingsproces over de verbouwingen van museum Het Prinsenhof en Agathaplein loopt nog. De plannen zijn te bekijken via de website van de gemeente: www.delft.nl/prinsenhof. Ook is het via deze pagina mogelijk een enquête over de plannen in te vullen. Dat kan tot 1 september. Ook kunnen inwoners van Delft brieven en e-mails sturen naar de gemeenteraad en de politieke partijen daarin (griffie@delft.nl). De verwachting is dat de gemeenteraad in het najaar een besluit neemt over de plannen.

Meer berichten