Julian geniet het meest van de games waarbij het lijkt of je zelf echt onderdeel uitmaakt van het spel.
Julian geniet het meest van de games waarbij het lijkt of je zelf echt onderdeel uitmaakt van het spel. (Foto: Robbert Roos)

Gamen tot je echt niet meer kunt

Robbert Roos

Nationaal Videogame Museum

De zomervakantie is de gelegenheid bij uitstek om er eens lekker op uit te trekken. Daarvoor hoef je helemaal niet naar het buitenland. Ook in Delft en de omliggende plaatsen is van alles te beleven. Samen met mijn zoon Julian ga ik op zoek naar leuke gelegenheden om te bezoeken.

Zoetermeer - Net als veel van zijn leeftijdsgenootjes geniet Julian enorm van gamen. Als hij maar even de gelegenheid heeft, speelt hij diep geconcentreerd een spel op zijn tablet. Hij weet niet beter. Toch kan ik me de opkomst van spelletjes en videogames, die uitgroeiden tot een ware gamecultuur, nog goed herinneren. Al deze spellen zijn samengebracht in het Nationaal Videogame Museum. Al zijn de spellen van tegenwoordig realistischer dan ooit, ze blijven een spel op een scherm. In het museum staan de echte Arcadekasten rijen dik opgesteld, klaar om bespeeld te worden. Voor we goed en wel binnen zijn speelt Julian al zijn eerste spel met de titel Six Gun Select. Het speelt zich af in het Wilde Westen waarbij je verschillende bewegende dingen moet zien te raken. Even later staat hij met een elektrische gitaar in zijn hand mee te spelen met een echte rockband. "Supervet" is zijn enthousiaste reactie. Toch blijken spellen waarin geschoten wordt favoriet. "Deze trilt echt in je handen als je schiet." hoor ik hem roepen. De games en kasten zijn groepsgewijs ondergebracht in verschillende afdelingen, vaak helemaal in stijl ingericht. "He pap, zag jouw kamer er vroeger ook zo uit?" vraagt Julian lachend. Ik moet schoorvoetend bekennen dat hij er wel verdacht veel op leek, inclusief de posters aan de muur. Zo kun je in het museum niet alleen lekker gamen tot je niet meer kunt, maar leer je ook over de geschiedenis, de maatschappelijke en culturele kant van videogames. Julian geniet het meest van de games die uitgerust zijn met effecten die je voelt. "Zo lijkt het net of je zelf in het spel zit." Een paar seconden later rijdt hij zijn virtuele bolide volledig aan barrels. Gelukkig is het maar een spel en niet onze gezinsauto. Het Nationaal Videogame Museum is een echt doe-museum, geschikt voor jong en oud.

Meer berichten