Drie deelnemers van het ISU Space Studies Programma (v.l.n.r.): Palak Singh, Tuva Atasever en Kelly Mulvay (Foto: Susanne Verstegen)
Drie deelnemers van het ISU Space Studies Programma (v.l.n.r.): Palak Singh, Tuva Atasever en Kelly Mulvay (Foto: Susanne Verstegen) (Foto: )

'Allemaal een passie voor ruimtevaart'

Susanne Verstegen

Nog twee weken zomeruniversiteit

Inmiddels voelen de 135 studenten van het ISU Space Studies Programma zich thuis in Delft. De eerste zes weken gevuld met colleges en aansluitende examens liggen achter de rug. De tweede helft van het programma is in volle gang en bestaat uit actievere onderdelen zoals workshops, bedrijfsbezoeken en projectwerk. Een mooi moment om de deelnemers te vragen hoe het programma én Nederland hen bevalt.

DELFT - Palak Singh (India), Tuva Atasever (Turkije) en Kelly Mulvay (Nieuw-Zeeland) zijn het erover eens: Nederland is een prachtig land. Palak houdt van de stilte die ze in Delft ervaart, terwijl Kelly het hier juist gezellig druk vindt ten opzichte het dunbevolkte Nieuw-Zeeland.

Er is meer waar de deelnemers aan moeten wennen. "Het eten van boterhammen in de ochtend was even vreemd in het begin, en ook fietsen is voor veel mensen hier nieuw", vertelt Palak. Elke deelnemer heeft een fiets te leen dus overal waar de groep nu is, kleuren de fietsrekken blauw en oranje. Kelly en Tuva gebruiken hun fiets onder andere voor uitstapjes die ze in hun vrije tijd maken. Het Vermeer Centrum en de boottocht door Delft behoren tot de favorieten. Ook wordt de fiets elke dag gebruikt om van de slaapzalen aan de Leeghwaterstraat naar de 'Fellowship' te komen. Dat gebouw dient als thuisbasis waar zowel de maaltijden als colleges plaatsvinden.

De diversiteit binnen de groep is groot. De deelnemers komen uit maar liefst 35 verschillende landen maar ook hun leeftijd en expertise zijn uiteenlopend. "Uiteindelijk hebben we allemaal één ding gemeen", vertelt Tuva, "dat is onze passie voor ruimtevaart!". Niet alle deelnemers zijn ruimtevaartexperts. "Het merendeel werkt juist níet in de ruimtevaartsector maar is dat wel van plan. Dit programma maakt die overstap voor hen mogelijk."

Palak, Tuva en Kelly maken zich op voor de laatste loodjes. Een groot project staat op de planning en dat belooft 'erg zwaar maar veel fun' te worden. Na de eindpresentaties zullen ze afscheid moeten nemen van de dingen waar ze inmiddels aan zijn gehecht: Delft, elkaar én hun fiets.

Meer berichten