Foto: Marjan van Galen
Sporter van de week

Delftse Nederlands kampioen triathlon

Annemarie de Vries

Sporter van de Week

Delft is een Nederlands Kampioene rijker. Na vijf jaar intensief trainen eindigde het Nederlands Kampioenschap lange afstand Triathlon twee weken geleden tijdens de IRONMAN Maastricht in een absolute climax voor de Delftse triatlete Marjan van Galen (45). Als snelste in haar leeftijdscategorie 45-49 pakte ze ondanks het erg warme weer na 3.8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en tenslotte nog een marathon van 42.2 kilometer hardlopen de titel Nederlands Kampioen Triathlon met een eindtijd van 12 uur en 22 minuten.

Delft - "Een droomdebuut" noemt een trotse Van Galen het zelf. "Ik heb eerder vier halve triathlons en nog flink wat overige wedstrijden gedaan, maar afgelopen zondag was het 'for real': een echte triathlon en dan meteen tijdens het NK nog ook! De race was één groot feest. Ik heb van de start tot de finish onwijs genoten van de fantastische sfeer, het mooie parcours, van het lekkere weer en het enthousiaste publiek, dat inspireerde en stimuleerde me enorm. Ook mijn eigen supporters ben ik zeer dankbaar voor hun aanmoedigingen en voor hun steun, dat was echt super maar ook best emotioneel."

Dat Marjan ooit een volledige triathlon zou volbrengen had ze een paar jaar geleden niet verwacht: "Zoals de meesten begon ik met één discipline, in mijn geval met hardlopen. In 2011 deed ik mijn eerste loopje, 5 kilometer was dat. Ik was één van de laatsten en was vooral blij dat ik de finish haalde." Maar toch bleef ze het doen en zo deed ze mee aan de 3-daagse WNF-challenge die bestond uit hardlopen, zeilen en mountainbiken: "Ik vond juist die afwisseling van sporten erg leuk en zo kwam ik uiteindelijk bij de halve triathlons terecht. En dit was mijn eerste lange-afstands triathlon, ik had zelfs nog nooit een marathon gelopen."

Van Galen die sinds een jaar of 15 in Delft woont en het hier geweldig naar haar zin heeft - "mijn partner en ik zijn echt verliefd op deze stad geworden" - runt sinds enkele jaren een sportmassage en sportcoachingpraktijk. Zo is ze ook in haar werk met sport bezig en kan ze misschien anderen helpen die een vergelijkbare uitdaging als zij willen doen: "ik was zelf mijn beste proefpersoon", lacht ze.

Op het moment dat Van Galen de finishlijn passeerde en het door triatleten zo geliefde fameuze zinnetje 'You are an IRONMAN!' hoorde, wist ze nog niet dat ze Nederlands Kampioen was geworden in haar leeftijdscategorie. "Dat was de chocolade op de slagroom op de kers op de taart" Absoluut een onverwachte extra beloning voor de vele trainingsuren. En nu? "Tja dat is een goeie vraag" antwoordt ze: "Ik zit nog een beetje in de roes van de overwinning, ik ben zo lang zo gefocust bezig geweest, dat ik even moet bijkomen. Eigenlijk had ik gezegd dat ik dat één keer zou doen. Maar ja, dan ga je nadenken en zie je nog verbeterpunten en realiseer je je dat het misschien toch naar meer smaakt."

Wij wachten rustig af, maar hebben zo'n vermoeden dat dit niet voor het laatst was dat we van Marjan horen.

Meer berichten