Hieka van Benten. (Foto Ad van Benten)
Hieka van Benten. (Foto Ad van Benten)
Sporter van de week

Sporter van de week: Hieka van Benten loopt marathon Valencia

DELFT - Hieka van Benten (51) uit Delfgauw liep zondag in Valencia haar zesde marathon. In drie uur en 55 minuten. "Vier uur is altijd wel een soort magische grens voor amateurlopers. Mijn doel was om de marathon uit te lopen, maar ik ben hier natuurlijk gigantisch blij mee."

Dat je nooit te oud bent om met hardlopen te beginnen, bewijst Hieka van Benten, die pas elf jaar geleden hiermee begon. "Ik had het wel eens geprobeerd, maar nooit serieus", vertelt ze. "Toen mijn man de City-Pier-City liep vond ik dat zo leuk, dat ik dat ook wilde". Haar eerste marathon was in New York in 2010. Verder liep zij Instanbul, Berlijn en twee keer Rotterdam. Van Benten: "Ik zoek altijd wel een beetje een bekende marathon uit en ik kijk ook of het een leuke stad is, dan combineren we het met een stedentripje."
Toen ze begon met lopen deed Hieka van Benten dat eerst rustig op de loopband bij de sportschool en toen ze het wat langer vol hield ging ze buiten lopen. Haar eerste loop was de City-Pier-City, waarna ze de smaak te pakken kreeg en meer begeleiding wilde. Die vond ze bij hardloopvereniging de Koplopers, waar ze nog steeds twee keer per week traint. Daarnaast traint ze voor langere afstanden met de Loopgroep Lekker Gelopen en één keer per week alleen. Van Benten: "Ik loop graag op zondagochtend, als je dan een lange afstand loopt en je begint om acht of negen uur dan ben je weer vroeg thuis en heb je nog wat aan de zondag."
Hieka van Benten doet niet echt iets speciaals aan haar voeding. Vanaf een paar dagen tevoren eet ze wel meer koolhydraten en tijdens de loop gebruikt ze speciale gel met koolhydraten en zouten. Ondertussen hield ze afgelopen zondag wel de overheerlijk Valenciaanse paella met een lekkere Spaanse wijn in gedachten. Die had ze zichzelf na afloop beloofd. Zo'n tripje gaat ook om de gezelligheid. Naast dat je fit en gezond blijft met hardlopen, is het ook gewoon gezellig. "Als ik soms eens geblesseerd ben, mis ik echt mijn sociale contacten." 
Ook naar Valencia ging Hieka van Benten weer met een hele groep lopers, die allemaal weer familie of vrienden meenamen. "Ik vind het heel fijn, als er onderweg bekenden langs de route staan die mij aanmoedigen", vertelt de marathonloopster. "Afgelopen april in Rotterdam sleepte me dat er echt doorheen. Ik dacht telkens aan waar iemand stond en moest door van mezelf, anders stonden ze er voor niks." Uiteindelijk liep ze daar een geweldig persoonlijk record, dat nu in Valencia weer met zes minuten verbeterd is.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden