Herman Weyers gaat zich volledig toeleggen op het Vermeer Centrum.
Herman Weyers gaat zich volledig toeleggen op het Vermeer Centrum.
Delftenaar van de week

Delftenaar van de week Herman Weyers: 'Hoe meer je van Delft weet, hoe meer je van de stad gaat houden'

DELFT - Er zijn maar weinig mensen in Delft die zo'n goede band hebben met Sinterklaas als Herman Weyers. Al 32 jaar is hij zeer nauw betrokken bij de intocht van de goedheiligman. Helemaal vrijwillig.  


De bekende Delftenaar (59) stopte onlangs met zijn evenementenbureau, want drie banen werd toch wel wat veel. Nu concentreert hij zich op zijn werk als directeur van het Vermeer Centrum en natuurlijk op zijn vrijwillige baan als Sinterklaas. Na twintig jaar evenementen organiseren is het genoeg geweest, vooral het leuren om evenementen financieel van de grond te krijgen zag hij niet meer zitten. Ook nu met de Sinterklaasintocht was het weer moeilijk. "Iedereen vindt het normaal dat een stad als Delft een grote intocht heeft, maar veel ondernemers denken 'waarom zou ik er aan meebetalen'. Gelukkig kwam het nu goed - er was een pepernotentekort van 600 kilo - doordat veel ondernemers zich meldden dankzij artikelen in de Delftse Post en op indebuurt."
Toch blijft het sappelen voor de stichting Sinterklaasintocht Delft. Weyers: "We hebben de Pietenkeuken – een zelfgemaakte kar waarop de Pieten pepernoten maken – moeten verkopen om een tekort op te lossen. "Sint en de Pieten zijn niet alleen te zien tijdens de intocht, maar komen de andere weekenden ook nog in actie om geld te verdienen, zodat de intocht bekostigd kan worden. "Hoewel we het natuurlijk erg leuk vinden om te doen, is het eigenlijk te gek voor woorden dat het moet om de intocht rond te krijgen."

'Ik ga nu gewoon lekker kijken bij Lichtjesavond'


Herman Weyers is na 32 jaar nog steeds enthousiast over de intocht in Delft. "Ik denk dat we een hele goede intocht hebben. Ik ga vaak in andere steden kijken. Er waren dertig Delftse Pieten bij de landelijke intocht in Maassluis en ik ben ook in Haarlem geweest. Wat wij bijvoorbeeld heel goed doen, is dat alle 150 Pieten een rol hebben. Van bakfietspiet tot Omapiet." De landelijke optocht in Delft? Dat moeten we niet willen, zegt Herman. "In Maassluis kostte de intocht al vijf ton, dat gaan we hier niet redden." Delft is nog te bescheiden, vindt Weyers. "Volgens het rapport dat Deetman maakte over de staat van Delft hebben we goud in handen. En dat hebben we ook, alleen we beseffen het niet. Er zijn zo ontzettend veel evenementen in Delft. Ik denk dat er keuzes gemaakt moeten worden, want soms zie je door de bomen het bos niet meer. Er zijn zoveel grootschalige evenementen, we moeten ons afvragen of die nog wel bij de kleinschaligheid van Delft passen. De stad moet levendig zijn en blijven, maar je moet ook kijken waar het begint én waar je moet stoppen." Herman Weyers pleit daarom voor 4 of 5 grote herkenbare evenementen in het jaar. 

Succesnummer

Lichtjesavond is zo'n Delfts succesnummer. Het is dit jaar voor het eerst dat Weyers er niets mee van doen heeft. "Ik ga nu gewoon lekker kijken bij Lichtjesavond. Ja, ik kan dat wel ontspannen doen hoor, de organisatie is in goede handen. Ik maakte in het begin ook fouten, dat zal nu misschien ook gebeuren, maar iedereen krijgt een kans."
Weyers werd in Haarlem geboren, maar is echt van Delft gaan houden. "Door mijn werk bij het Vermeer Centrum ben ik meer gaan leren over de historie. Als je in Japan of Taiwan ontvangen wordt als 'vertegenwoordiger van Delft', moet je er wel voor zorgen dat je weet waar je het over hebt. Dan komt de leraar in mij naar boven. En de geschiedenisfreak. En als je er meer van weet, ga je er ook meer van houden." In 2017 bestaat het Vermeer Centrum 10 jaar. Tot nu toe zijn er dit jaar 45.000 bezoekers geweest en Herman wil dat binnen een paar jaar zien groeien naar 60.000. "En de levendige groep vrijwilligers behouden en uitbreiden." Nog verder vooruit kijkend ziet Herman Weyers ook voor 2019 een grote kans voor de Prinsenstad. "Dan is het het 'Jaar van de Gouden Eeuw'. Echt iets voor Delft om de vruchten van te plukken."

De Delftenaar van de week wordt gemaakt in samenwerking met indebuurt.nl/delft

Meer berichten