Maaike van Eijk.
Maaike van Eijk.
Delftenaar van de week

Delftenaar van de week: Maaike van Eijk kookt voor mensen in de buurt

Maaike van Eijk houdt zo van koken, dat ze al dat eten niet meer alleen maar bij haar man en dochtertje kwijt kan. Via de site Thuisafgehaald.nl kunnen andere Delftenaren een verse maaltijd bij haar op komen halen. "De eerste keer dat je in je eigen keuken bakjes vol staat te scheppen voor iemand die je niet kent, is wel even vreemd."

DELFT - Het koken zat er bij Maaike (29) al vroeg in. "Samen met mijn zusje kreeg ik één dag in de week waarop we moesten koken. We waren toen nog best jong, ik was een jaar of 7 a 8. Dan maakten we makkelijke gerechten zoals lasagne of schnitzels, die we natuurlijk wel zelf paneerden." Iets kant-en-klaars uit de supermarkt halen zit er bij Maaike niet in. "Dat deden mijn ouders ook nooit, we deden alles zelf. Mijn ouders hielden ook erg van koken en gezelligheid in de keuken." Maaike groeide op in Tanthof en heeft samen met haar vriend haar ouderlijk huis gekocht. Ze is verpleegkundige in het Reinier de Graaf en staat graag uren in de keuken. "Omdat ik het leuk vind om voor andere mensen te koken, ben ik een paar jaar geleden eens gaan zoeken op internet. Zo kwam ik op Thuisafgehaald terecht. Ik zet bijvoorbeeld halverwege de week online dat ik vrijdag een paella ga maken en hoeveel porties dat zijn. Dan kunnen mensen zich daarop inschrijven en op een afgesproken tijdstip komen halen. Ik zorg dan dat het eten warm is." Nu Maaike een dochtertje heeft, komen er twee keer per maand gerechten vanuit Tanthof op de site. "Er zijn zo veel mensen die geen zin hebben om te koken of het niet kunnen. In de supermarkt is genoeg keuze, maar wat is er nou lekkerder dan een vers gemaakte maaltijd?" Bij een ander iets afhalen via de site heeft Maaike nog nooit gedaan. "Ik vind het zelf veel te leuk om te koken!" Maaike start binnenkort zelfs samen met een collega uit het ziekenhuis een cateringbedrijf. Sterker nog, ze heeft 'Koolmees en Van Eijk' nét ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. "Dankzij het koken voor Thuisafgehaald weet ik dat andere mensen mijn eten lekker vinden. Dat had ik nodig om nu het cateringbedrijf te kunnen beginnen. Het zal al langer in ons hoofd en we dachten: we moeten het nu doen, anders denken we over dertig jaar 'hadden we het toen maar gedaan'. Maken ouderen gebruik van Thuisafgehaald? "Ik heb een vaste groep afhalers, maar die mensen zijn niet zo oud. Misschien moeten de kinderen van bejaarde mensen eens op de site gaan kijken", oppert Maaike. "Het zou sowieso leuk zijn als meer mensen in Delft meedoen."

De Delftenaar van de week wordt gemaakt in samenwerking met indebuurt.nl/delft. Kent u iemand die Delftenaar van de week zou moeten worden? Stuur een tip naar delft@indebuurt.nl

Meer berichten