Foto:
Oude(r) Delft

Voor alles is een oplossing

Door: Marie-Jet Eckebus

Ergotherapeut geeft advies

Ouderen blijven steeds langer zelfstandig wonen. Soms is het noodgedwongen, soms vanuit een persoonlijke wens. Om veilig en comfortabel te wonen zijn vaak aanpassingen nodig. Een ergotherapeut kan daarin een adviserende rol spelen.

DELFT - "Ik kwam op het idee om ergotherapeut te worden door een beroepenmarkt op de middelbare school," vertelt ergotherapeute Ilona Nieuwerf (30). "Fysiotherapie vond ik te summier. Ergotherapie gaat over de dagelijkse handelingen. Ik vind het interessant om met de cliënten in gesprek te gaan en bij hen thuis te komen." Nieuwerf vertelt dat het lang niet alleen ouderen zijn die baat hebben bij ergotherapie. Zij helpt ook cliënten met Parkinson, COPD, MS of chronische pijn. "Voor iemand die halfzijdig verlamd is, is het bijvoorbeeld moeilijk om zich aan te kleden. Ik ga dan net zolang met diegene oefenen totdat het lukt. Het is een kwestie van oplossingsgericht denken. Ik laat mensen zien hoe iets op een andere manier kan. Ik ben gespecialiseerd in mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Deze groep heeft vaak concentratieproblemen en moeite om informatie van buitenaf te 'filteren'. Met hen ga ik bekijken hoe ze om kunnen gaan met prikkels. Ik geef ze bijvoorbeeld de tip om op een rustig tijdstip naar de supermarkt te gaan. Of af en toe een koptelefoon op te zetten." Bij oudere cliënten is het vaak een heel ander verhaal. "Alle kleden en badmatjes het huis uit, dat adviseer ik aan mensen die in huis gevallen zijn. Ook is het belangrijk om overal zonder moeite bij te kunnen komen. Als iemand bijvoorbeeld over een tafel moet leunen om de gordijnen dicht te kunnen doen, is dat niet handig. Stopcontacten of lichtknopjes zitten in sommige huizen op lastige plekken. Dan is het een goed idee om een afstandsbediening voor het licht aan te schaffen." Soms zijn er ingrijpender veranderingen nodig, zoals de aanleg van een traplift. "De WMO vergoedt de aanleg tot een bepaald bedrag," weet Nieuwerf. "Ik kan alleen maar advies geven. Het blijft de verantwoordelijkheid van de mensen zelf wat ze ermee doen. Als zij tevreden zijn met wat ze kunnen, ben ik dat ook."

Ilona Nieuwerf is één van de ergotherapeuten bij Ergotherapie Thuis. Het kantoor van de organisatie zit nu nog in Delft. In maart 2019 staan een verhuizing naar Rijswijk gepland. Doordat de ergotherapeuten bij de cliënten aan huis komen, maakt dat niet uit. "De mensen die wél naar onze praktijk toe komen, zijn zelf mobiel. Voor hen is het waarschijnlijk geen probleem om in de toekomst naar Rijswijk te komen," verwacht Nieuwerf.

 

Meer berichten