Delftenaar Simon Huiberts tussen 'zijn' zonnebloemen bij het station. (foto: indebuurt/delft).
Delftenaar Simon Huiberts tussen 'zijn' zonnebloemen bij het station. (foto: indebuurt/delft). (Foto: Indebuurt/delft)
Delftenaar van de week

Simon maakt Delft mooier

Door: Michiel de Haan

Delftenaar van de Week

Als je het station van Delft uitloopt, zie je allemaal prachtige zonnebloemen. Een paar maanden terug stond diezelfde plek vol tulpen. Beide bloemenvelden zijn een initiatief van Delftenaar Simon Huiberts (65). "Je kunt een goed idee onder je kussen stoppen, of je kunt het voorleggen bij de gemeente."

Delft - Simon kwam eind 2017 op het idee om tulpen bij het station te planten: "Het tulpenveld leek me een superuitdaging, maar de gemeente was gelukkig heel enthousiast. Ze wisten zelf ook niet wat ze met het terrein aan moesten. Het is echt een gribus omgeving en het duurt nog even voordat er iets gebouwd gaat worden. Het tulpenveld was dus een schot in de roos. Ik moest alleen wel haast maken. Eigenlijk moet je tulpenbollen uiterlijk in november in de grond stoppen, maar wij konden ze pas eind december planten."

Uiteindelijk gingen er 250.000 tulpenbollen de grond in. "Dat kostte 10.000 euro. Om die prijs te krijgen heb ik heel hard onderhandeld met de bollenkweker. Die moest natuurlijk laat in het seizoen nog een heleboel bollen leveren en komen planten", vertelt Simon. Om het tulpenveld te bekostigen vroeg hij een subsidie voor burgerinitiatieven aan bij de gemeente. "Ik was natuurlijk maar één burger, maar dat bleek voldoende. Pas later heb ik de stichting Delft Bloeit opgericht, om vaker bloemenvelden te kunnen planten." Eind april mochten Delftenaren het tulpenveld leegplukken. Eigenlijk moest het veld daarna vol komen met veldbloemen, maar door de droogte kwam daarvan weinig terecht. Gelukkig plantte Simon op het veldje ernaast ook nog 20.000 zonnebloemen. "We wisten niet of die wel op zouden komen. De droogte was echt een drama. Ik had een sproei-installatie geleend om het veld te sproeien met grachtenwater, maar die installatie is gestolen. Toen had ik echt een dip. Ik moest een nieuwe installatie kopen om het veld te sproeien. Uiteindelijk ben ik blij dat ik het gedaan heb, want er gaan nog steeds nieuwe bloemen open." Het bloemenveld bij het station is niet het eerste voorstel dat Simon bij de gemeente deed. Hij is er inmiddels aardig behendig in om zijn ideeën op papier te zetten. "Als je een gedegen verhaal hebt, kun je gemeenteambtenaren best meekrijgen. Voor hen is het ook leuk om mee te werken aan positieve dingen voor de stad. Als ik iets zie dat je met weinig moeite mooier kunt maken, laat ik niet na om dat te vertellen." Een van de dingen die Simon bedacht, zijn de twee pilaren van het gesloopte spoorviaduct die als aandenken op het Bolwerk staan. "Veel mensen denken dat die stukken beton er gewoon zijn neergezet, maar het zijn de echte pilaren van het viaduct. De grond eromheen is alleen opgehoogd, waardoor ze kleiner lijken." Dit artikel komt van indebuurt.nl/delft. Meer inspirerende verhalen over Delft lezen? Ga dan naar de site.

Meer berichten