De openingsceremonie vond plaats in 'Square', een open ruimte die zich goed leent voor lezingen en debatten. (Foto: Susanne Verstegen)
De openingsceremonie vond plaats in 'Square', een open ruimte die zich goed leent voor lezingen en debatten. (Foto: Susanne Verstegen) (Foto: )

TU gebouw 'Pulse' feestelijk geopend

Door: Susanne Verstegen

Licht, ruim en innovatief

De TU Delft opende donderdag 30 augustus haar gloednieuwe onderwijsgebouw Pulse. Het gebouw biedt meer dan alleen een oplossing voor het studieruimtetekort: het ontwerp is gericht op activerend onderwijs en maakt gebruik van vernieuwende technologieën. Nooit eerder was innovatie zo duidelijk zichtbaar op de universiteitscampus.

DELFT - Een blauwe loper ligt uit voor alle geïnteresseerden die Pulse willen bewonderen. Bij binnenkomst valt de kruidige geur als eerste op: links en rechts verkopen horecakramen Oosterse gerechten zoals couscous en poké bowls. Wanneer je voorbij deze 'eat and meet' hal loopt, wordt duidelijk hoe groot het gebouw is: veertien zalen en gangen met veel glas bieden ruimte voor maar liefst 1300 onderwijs- en zelfstudieplekken.

Het gebouw staat in het hart van de campus en is bedoeld om nieuwe onderwijsmethodes uit te proberen en toe te passen. Daardoor is geen één zaal hetzelfde: van besloten tot open ruimtes en van zalen met veel smartboards tot een zaal zonder enige audiovisuele ondersteuning. Anders dan de meeste gebouwen op de campus is Pulse beschikbaar voor docenten en studenten van álle studies. De TU hoopt daarmee interdisciplinaire samenwerkingen te stimuleren.

Pulse is het allereerste gebouw op de universiteitscampus dat energieneutraal is. Zonnepanelen bestrijken 750 m2 van het dak en zijn verantwoordelijk voor het juiste klimaat en de elektriciteit in het gebouw. Het gelijkstroomnet dat samen met de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica is ontwikkeld, maakt het gebouw extra speciaal. Door dit net kan energie dat wordt opgewekt direct worden gebruikt, terwijl dit normaal moet worden omgezet.

Andy van den Dobbelsteen is hoogleraar aan de faculteit Bouwkunde en werd vroeg betrokken bij het project. 'Ik heb meegedacht over de duurzaamheid en klimaatbeheersing, dat komt in veel aspecten van het gebouw terug. Een voorbeeld is de oriëntatie van het gebouw: we hebben het oorspronkelijke ontwerp gespiegeld zodat de onderwijsplekken niet meer op het Zuiden liggen. Daardoor hoeven die zalen in de zomer minder gekoeld te worden en besparen we energie.' Niet alleen op bouwtechnisch vlak heeft de universiteit haar eigen mensen betrokken. Docenten en studenten werden ook gevraagd naar hun wensen: wat zien zij graag terug in het gebouw? Deze input is gebruikt om tot het ontwerp te komen.

Alle groene technologieën samen heeft het gebouw een AAA+ status in duurzaamheid opgeleverd, vertelt directeur Onderwijs- en Studentenzaken Timo Kos trots tijdens de openingsceremonie. Kos overhandigt de sleutel aan de docent van het jaar en de voorzitter van de studentenraad om Pulse officieel te openen. Het publiek bestaat voornamelijk uit nieuwsgierige medewerkers van de TU. Studenten zijn mondjesmaat aanwezig: het academische jaar is dan ook nog niet begonnen. Inmiddels zijn de zalen en studieplekken vol in gebruik.

Meer berichten