Secretaris Nettie Jonckers bij een ouderwets ziekenhuisbed (foto; Annemarie de Vries)
Secretaris Nettie Jonckers bij een ouderwets ziekenhuisbed (foto; Annemarie de Vries) (Foto: Annemarie de Vries)

Medisch museum opent deuren op monumentendag

Door: Annemarie de Vries

Op zondag negen september opent medisch farmaceutisch museum Griffioen voor het eerst haar deuren op open monumentendag. De redactie van de Delftse Post nam een kijkje.

Delft - We worden ontvangen door secretaris en vrijwilliger Nettie Jonckers, Anke Hom, Petra Steuteknuel en Hans Breugem. Sinds drie jaar is oprichter dokter Bob Griffioen niet meer actief bij het museum betrokken en wordt het gerund door een groep van 15 vrijwilligers. Breugem: "We zijn vooral bezig met ordenen en rubriceren, elke dinsdagmiddag komen we bijeen om dat te doen". Dokter Griffioen had enorm veel contacten in de medische wereld en daardoor een schat aan medische en farmaceutische instrumenten, leermiddelen, medicijnverpakkingen en nog veel meer verzameld. Je kunt het zo gek niet bedenken of Museum Griffioen heeft het. Nu is het zaak dit ook toegankelijk en overzichtelijk te maken voor het publiek. De vrijwilligers hebben hier al een prima start mee gemaakt en het museum is meer dan de moeite waard om te bezoeken. Vooral voor de oudere Delftenaren zullen veel artikelen een feest van herkenning zijn maar zeker ook blijdschap opleveren dat de medische wetenschap inmiddels verder gevorderd is. Het gebouw huisvest ook een complete antieke apotheek en een simpliciakast met originele inhoud. In een simpliciakast werd van elk ongemengd geneesmiddelcomponent (simplex) een kleine hoeveelheid of voorbeeld bewaard. De inhoud van kast vormde zo een referentiecollectie. Secretaris Nettie Jonckers vertelt dat het museum best nog vrijwilligers kan gebruiken. Er moet nog veel uitgezocht en gerubriceerd worden. Daarnaast verzorgen de vrijwilligers rondleidingen op aanvraag en zijn ze aanwezig bij de Open Dagen elke eerste zondag van de maand. Jonckers: "Toevallig hebben wij allemaal een medische achtergrond, maar dat is niet absoluut noodzakelijk hoor. Wel zouden we blij zijn met een (gepensioneerde) tandarts of tandarts-assistente in ons team. Want we hebben ook heel veel tandartsspullen."

Museum Griffioen bevindt zich aan de Koornmarkt 66, een pand met een rijke geschiedenis. Het is van rond 1536 en heeft onder andere schildersateliers en kleermakerijen gehuisvest. Meer recent heeft ook het consultatiebureau er gezeten. Veel Delftenaren zullen dat nog weten. Het is komende zondag van 13.00 tot 17.00 uur geopend. Daarnaast elke eerste zondag van het kwartaal en op afspraak voor groepen.
Voor informatie: www.griffioen.biz

Meer berichten