Olivier in actie op de baan van AV'40 (Foto: Annemarie de Vries).
Olivier in actie op de baan van AV'40 (Foto: Annemarie de Vries). (Foto: Annemarie de Vries)
Sporter van de week

Olivier haalt zilver op de 400 meter

Annemarie de Vries

Sporter van de Week

De vijftienjarige Olivier Hendriks haalde twee weken geleden het zilver op de 400 meter op de para-atletische Europese kampioenschappen in Berlijn, tussen de volwassen deelnemers wel te verstaan. Dat belooft nog wat voor de toekomst.

Delft - Olivier werd geboren zonder kuitbeen in beide benen, hij loopt dus al van kinds af aan met protheses. Maar dat heeft hem nooit weerhouden om lekker met zijn leeftijdsgenoten mee te sporten. Zo voetbalde hij maar liefst zes jaar lang bij de Delftse voetbalvereniging DHC, gewoon tussen de tweebenige spelers. Ook met gym op school heeft hij altijd mee gedaan en tegenwoordig fietst hij dagelijks 10 kilometer heen en 10 kilometer terug naar zijn school in Schiedam, waar hij in 4 gymnasium zit. Olivier: "van dat fietsen heb ik wel een goede conditie gekregen, dat is toch 100 kilometer per week."

Sinds twee jaar houdt hij zich actief bezig met atletiek. Olivier: "In 2016 rond het EK atletiek in Amsterdam had mijn prothesemaker Frank Jol mij daar uitgenodigd om te komen hardlopen. Ik was samen met allemaal kinderen met blades. Een talentcoach van de para-atletiek zag mij en dacht: 'die jongen kan wel iets'. Daarom meldde ik me bij Delft aan bij AV'40, ik hoefde niet lang te zoeken, want dat is natuurlijk dé atletiekvereniging in Delft." Het eerste jaar combineerde hij de atletiek nog met de voetbal. Sinds de zomer van 2017 heeft hij zich volledig toegelegd op atletiek en is hij gestopt met voetbal. Op dinsdag en donderdag traint hij bij AV'40, op woensdag bij ATR (Atletiek trainingscentrum Rotterdam) en op zaterdag heeft hij twee trainingen op Papendal. Vijf keer per week dus! Gelukkig staat de school er helemaal achter. Olivier: "Nu was het EK nog in de vakantie, dus dat was makkelijk, maar ik krijg alle medewerking, en iedereen vindt het echt superleuk."

Trainen doet Olivier samen met tweebenige atleten en dat gaat prima: "Bij AV'40 ben ik één van de snelsten", legt hij uit: "maar bij ATR in Rotterdam traint de top uit de regio, dus daar ben ik dat nog niet. Je zou denken dat je op blades sneller bent dan met je benen, maar je hebt ook nadelen, zoals de langzamere start en de bochten zijn lastiger. Zelfs de geleerden zijn er nog niet over uit of de nadelen de voordelen opheffen. Maar het samen trainen kan prima. Op Papendal train ik wel alleen met atleten op blades."

Olivier nam deel aan de 400 meter in de categorie T62, dat is voor mensen met twee protheses: "Je hebt bijvoorbeeld ook een categorie met één prothese", legt hij uit: "of mensen die blind zijn en nog veel meer aandoeningen. Dus moet één afstand heel vaak gelopen worden. Daarom komt tijdens de Paralympisch Spelen in Tokyo de 200 meter te vervallen, anders redden ze het niet. Wel logisch, maar ook jammer, want het is eigenlijk wel mijn favoriete afstand." Betekent dat dan dat wij hem daar gaan zien? Olivier "Ik zou wel willen hoor, maar het is wel erg snel al. Over zes jaar in Parijs zou natuurlijk wel geweldig zijn."

Meer berichten