Marja van Bijsterveldt is dol op Delft.
Marja van Bijsterveldt is dol op Delft. (Foto: Indebuurt/delft)
Delftenaar van de week

Burgemeester van Delft mooiste beroep

Door: Iris Olsthoorn

Delftenaar van de Week

Iets meer dan twee jaar is Marja van Bijsterveldt burgemeester. Dat indebuurt fan van haar is, steken ze niet onder stoelen of banken 'we vinden het leuk dat ze o-ver-al te vinden is en altijd enthousiast is'. Maar wat vindt ze er zelf van? Ze vroegen het haar als Delftenaar van de Week: "Burgemeesterschap is leuk door het mensenwerk én de uitdagingen."

Delft - Burgemeester worden doe je niet zomaar, maar Marja heeft dan ook een behoorlijk CV. Zo was ze de allerjongste burgemeester van Nederland, toen ze op haar 33ste burgemeester van Schipluiden werd. Toch zou ze niet zomaar élke stad onder haar hoede willen hebben: "Ik vind het burgemeesterschap heel mooi, maar Delft was wel een voorwaarde. Mensen zeggen wel eens 'je bent te vroeg burgemeester van Delft geworden, je had ook naar Den Haag gekund'. Maar nee – dat was niet mijn keuze. Ik heb weinig met groter of hoger. Ik vind Delft ideaal omdat het een echte stad is, maar toch een dorpse sfeer heeft. En de combinatie met de universiteit en hogescholen vind ik heel bijzonder. Dat geeft echt energie aan de stad!" Want dat Marja dol is op Delft, mag duidelijk zijn: "Soms zit ik op het terras en denk ik 'wat een stad, al dat moois'. Ik denk dat we heel blij mogen zijn met de stad. Waar ik vooral heel trots op ben is dat we in de laatste jaren met weinig middelen toch veel voor elkaar hebben gekregen. De gemeente deed dat, door bezuinigingen. Maar ook organisaties en verenigingen zelf hebben het vaak heel knap gedaan. Kijk bijvoorbeeld naar de VAK: ondanks zware bezuinigingen toch een gezond maatschappelijk bedrijf neerzetten. Dat komt doordat er veel mensen zoveel liefde voor Delft hebben, zich er met veel passie voor inzetten."

Als we vragen of ze dan tóch iets aan Delft zou willen veranderen, weet ze het eigenlijk niet: "Natuurlijk zou ik wel meer geld willen hebben om mooie dingen te doen", lacht ze. "Soms kijk ik naar collega-gemeenten en denk ik 'konden wij dit en dat ook maar!' Tegelijkertijd zijn we hierdoor met zijn allen heel creatief geworden, want we kunnen een euro maar één keer uitgeven. Nu het financieel weer iets beter gaat, gaan we hard werken aan de openbare ruimte – het is belangrijk dat de straat en het groen er netter bij liggen." Dat ze praktisch 24/7 aan het werk is, vindt de burgemeester niet erg: "Ik heb het voorrecht om een baan te hebben waarin ik constant uitgedaagd wordt en het beste uit mezelf moet halen. Als mens wordt je daar gelukkiger van, daar ben ik van overtuigd. Je komt als mens pas tot je recht als je bepaalde verantwoordelijkheden hebt. Of dat nu thuis, in vrijwilligerswerk of in een baan is. Ook tijdens mijn ministerschap was dat mijn overtuiging: de lat in het onderwijs moet niet te laag liggen. Daar wordt geen kind beter van."

Dit artikel komt van indebuurt.nl/delft. Het hele verhaal lezen? Ga dan naar de site.

Meer berichten