Foto: Marcel de Jong
Bespiegelingen

Red de bij

De sterfte onder de bijen begint zorgelijke vormen aan te nemen. De insecten produceren namelijk niet alleen honing, maar bestuiven ook driekwart van de belangrijkste gewassen die wij eten.

Terecht dat er zorgen zijn over het uitsterven van de bijen. De steeds kleinere populatie bijen is namelijk schadelijk voor de wereldvoedselvoorziening. De productie van groente en fruit zou naar schatting met 10 procent teruglopen, wat op veel plekken in de wereld tot honger kan leiden. Bovendien loopt de variatie in groente en vooral fruit flink terug. Ook dat is schadelijk voor de gezondheid van de mensheid.

Vaak wordt gezegd dat als de bijen uitsterven, de mens nog maximaal vier jaar leeft. Volgens een flink aantal media is dit een uitspraak van Albert Einstein. Nou is het wel een beetje de vraag of de beste wetenschapper dit werkelijk heeft gezegd. Hij was natuurkundige, geen bioloog, en daarbij tamelijk strikt in het bewaken van wetenschappelijke grenzen.

Bovendien zijn er alternatieve vormen van bestuiving. Veel telers werken met speciaal geteelde hommels die het bestuivingswerk op zich nemen. En in China bevruchten mensen met wattenstaafjes de bloesem aan hun fruitbomen. Bovendien hebben veel graanproducten geen insecten nodig om bevrucht te raken. Die hebben aan een windbries voldoende om zich voort te planten. Maar dat voelt niet natuurlijk. Zo hoort het niet te gaan.

Toch zijn de zorgen over het uitsterven van de bij terecht. Fruit, groente, koffie, cacao, noten en plantaardige olie dreigen schaars te worden. Appeltelers en koffieboeren hebben door een gebrek aan bestuivers steeds meer moeite om een goede oogst te krijgen.

Daarom is het goed dat er organisaties zijn die zich inzetten voor het behoud van de bij. Kinderboerderij Tanthof is een crowdfundingsactie gestart om bijen te kunnen houden en vrijwilligers op te leiden tot imker. Steun deze actie, net als ik. Ga naar voorjebuurt.nl en zoek het project Red de bij. Het is een prachtig initiatief dat bijdraagt aan het behoud van de diversiteit van onze gewassen.

Meer berichten