Harrie Olsthoorn slaat er nog steeds vrolijk op los in zijn 50e seizoen bij de Blue Birds. (foto: Patrick Struik)
Harrie Olsthoorn slaat er nog steeds vrolijk op los in zijn 50e seizoen bij de Blue Birds. (foto: Patrick Struik) (Foto: Patrick Struik)

Harrie Olsthoorn 50 jaar bij Blue Birds

Door: Marco Buzing

Sporter van de Week

Het sliden wil niet meer zo lukken, maar nog altijd weet de 64-jarige Harrie Olsthoorn uit Den Hoorn zijn knuppel tegen de bal te slaan. En doet hij al sinds 1968.

Delft - The Beatles stonden op 1 met Hey Jude, toen Harrie zich op 14-jarige leeftijd meldde bij honkbalvereniging Blue Birds. Destijds speelden de blauw-witten aan de Schoemakerstraat, op het terrein waar nu het groene TNO-gebouw staat. ‘Ik kon niet voetballen, en tijdens de gymles was honkbal ons favoriete spelletje. Toen ik hoorde dat er een honkbalvereniging was gekomen in Delft heb ik me met een aantal klasgenoten aangemeld. Daarmee waren we gelijk het eerste jeugdteam van de club.’

Lid van verdienste

De eerste vijfentwintig jaar speelde Harrie honkbal, om vervolgens geheel over te stappen naar softbal. Dat een spelend lid het vijftig jaar volhoudt bij één en dezelfde vereniging is een unicum.

Vandaar dat de Blue Birds (zelf 52 jaar) een verrassingswedstrijd organiseerde met oud-spelers, van wie er velen nog met Harrie gespeeld hebben. Bovendien eerde het bestuur de clubheld door hem voor te dragen als lid van verdienste, ook al omdat Harrie naast het veld jarenlang actief is geweest voor de vereniging.

Eerste honk

Op de vraag hoe hij het zo lang heeft kunnen volhouden, is Harrie nuchter. ‘Gewoon plezier blijven houden in het spelletje, en accepteren dat het het jaar erop weleens een tandje minder kan zijn. En ik ben al jaren eerste honkman, waardoor ik niet zo veel hoef te rennen.’

Dat zijn oude ploegmaats hem overigens met enige regelmaat over datzelfde honk voorbij streefden, bleek uit de einduitslag van de wedstrijd, die de veteranen met 10-5 wisten te winnen. Maar dat was iedereen tijdens de afsluitende barbecue alweer vergeten.

En Harrie? Die weet nog niet of hij doorgaat. ‘Ik heb mijn teamgenoten gevraagd het te zeggen als het te gevaarlijk begint te worden. Maar dat signaal heb ik nog niet gekregen, dus wellicht dat ik er nog een jaartje aan vastknoop…’

De Bluebirds

De Honk- en Softbalvereniging Blue Birds bestaat sinds 1966 en speelt op een prachtig complex aan de Mekelweg 20 te Delft. Nieuwe leden zijn altijd welkom en kunnen eerst een aantal malen meetrainen voordat zij besluiten lid te worden. De vereniging telt momenteel ca. 300 leden en bestaat uit 23 teams.

www.bluebirds.nl

Meer berichten