Foto: Neil Kennedy
Foto: Neil Kennedy
Sporter van de week

Sporter van de week: Delftse Marit Bakker in nationaal rugbyteam

DELFT - Pas drie jaar geleden begon Marit Bakker (26) met rugby. Inmiddels speelt ze voor het Nederlands dames rugby team en bij Rugby Club Delft.

Door Annemarie de Vries

"Ik heb altijd atletiek gedaan, dus veel facetten van de sport beheerste ik wel zoals snelheid, kracht en inzicht", vertelt de rugby-speelster. "Maar rugby kent heel veel regels dus op dat gebied moest ik flink bij leren." Marit begon met rugby omdat ze bij atletiek niet meer de resultaten behaalde die ze zou willen. Ze heeft die onmiskenbare topsportmentaliteit om altijd te willen winnen, maar mede doordat ze niet zo groot is, merkte ze dat anderen haar vaak voorbij gingen. Bakker: "Ik dacht eerst dat ik ook gewoon op recreatief niveau mee zou kunnen doen, maar dat zit niet echt in me." Via haar stiefzus, die lid was van Rugby Club Delft, maakte ze kennis met deze sport en was al snel verkocht.


Na een jaar rugbyen werd Marit Bakker uitgenodigd voor de nationale selectie bij de fifteens. Daarbij spelen twee teams van elk 15 spelers tegen elkaar. Dit is de vorm van rugby die de meeste mensen kennen. Maar daarnaast heb je ook de sevens, waarbij twee teams van zeven spelers tegen elkaar spelen. Het veld is wel even groot, maar de wedstrijden duren wat korter. Dit is behoorlijk intensief en spelers moeten erg snel zijn. Sinds dit seizoen is de rugbyster ook voor dit team uitgenodigd op nationaal niveau. De sevens-versie is ook een Olympische sport, wat natuurlijk een leuke uitdaging op levert.
Niet alleen is Marit Bakker professioneel rugbyspeelster, ze is ook nog gymjuf bij de Delftse Scholenvereniging. Ze vindt het leuk om met kinderen te werken en anderen enthousiast te maken voor sport. Van de school krijgt ze alle ruimte om aan haar sportverplichtingen te voldoen. "Iedereen vindt het geweldig, maar ik merk wel dat de kinderen me gemist hebben als ik terug kom hoor", zegt Bakker. Deze week is de rugbyster naar Dubai voor een invitatie-toernooi en volgende week gaat ze naar Barbados. "Het is wel enorm leuk dat ik in korte tijd al op zo veel plekken geweest ben." Vorige maand was zij nog met de fifteens in Madrid.
Ook bij haar eigen club in Delft heeft ze het nog altijd erg naar haar zin. Daar spelen ze met de fifteens. "Het is echt een enorm prettige en gezellig club, één grote familie", zegt de sportvrouw. "Dat blijkt ook wel uit het feit dat de topsporter gewoon op zaterdag de jeugd komt aanmoedigen: er zijn niet veel vrouwen in deze sport, daarom vind ik het vooral leuk om voor de meiden aanwezig te zijn, die zien in mij een soort voorbeeld."

Tips? 

Wilt u een sporter van de week tippen? Mail naar redactie.dp@persgroep.nl

Meer berichten