Foto: Marcel de Jong
Bespiegelingen

Stop crimineel Delft

Delft is de stad van de Nieuwe Kerk en Delfts blauw. Je kunt er heerlijk flaneren langs de grachten met de eeuwenoude panden en teruggaan in de tijd in de steegjes van Vermeer. Sinds enkele maanden heeft Delft echter ook moderne activiteiten aan haar assortiment toegevoegd. Kogelhulzen en granaten, schietpartijen en liquidaties. Eindelijk tellen we mee als misdaadstad. De criminelen hebben namelijk besloten de onderwereld te verlaten en zich ook in Delft in de bovenwereld te vertonen, in vol ornaat, met de Kalasjnikovs en granaten als woorden en een liquidatie van een gepensioneerde moordenaar als statement. Wat in Amsterdam kan, moet ook in Delft mogelijk zijn, moeten ze gedacht hebben.

De vraag is waarom de criminelen zich opeens zo openlijk in de bovenwereld laten gelden. Blijkbaar is er in de modderpoel van de onderwereld iets gaande. Afpersingspraktijken bijvoorbeeld, ondernemers dwingen fors geld te betalen, met als drukmiddel een kogelregen door de winkelruit of een handgranaat voor de deur. Of is er een vete uitgebroken tussen de criminele families in Tanthof of Buitenhof? Een ruzie over een partij hasj voor een van de drugswinkels in de stad? Proberen motorbendes inderdaad bezit van de stad te nemen, zoals het gerucht gaat?

Vragen, geen antwoorden. De politie heeft al arrestaties verricht, maar de intimidatie door criminelen blijft doorgaan, ondanks meer cameratoezicht, het sluiten van drugswinkels en meer politietoezicht in de straten. Met steeds meer moed laten de criminelen zich in de buitenwereld zien. Ik besef dat het politieonderzoek lastig is, maar meer openheid van zaken kan het veiligheidsgevoel in de stad dienstbaar zijn. Heeft de politie eigenlijk al een beeld van de onderwereld in Delft? Wat is de achtergrond van die criminele bendes en families? Waarom wil de politie maar geen antwoord geven op het gerucht dat motorbendes bij de geweldsincidenten betrokken zijn? Graag antwoorden, geen geruststellende woorden. Ik wil geen machtsgreep van de onderwereld – van niet-mensen.

Meer berichten