Amber Marijs (met de roze helm) hoopt dat Roller Derby bekender wordt (foto: brankocollinrollerderbyphotos)
Amber Marijs (met de roze helm) hoopt dat Roller Derby bekender wordt (foto: brankocollinrollerderbyphotos) (Foto: brankocollinrollerderbyphotos)

Amber Marijs speelt roller derby

Door: Stan Wagtman

Sporter van de Week

Roller derby is de passie van Amber Marijs (33). De sport staat in Nederland nog in de kinderschoenen, maar ze hoopt dat dit snel gaat veranderen: "Iedereen kan de sport namelijk doen. Een bodybuilder zijn is echt niet nodig, je moet alleen tegen een stootje kunnen."

Delft - Vijf jaar geleden stond Amber op een vrijdagavond in Café Locus in Delft toen ze een folder over roller derby in haar handen geduwd kreeg: "De folder ging over de Rotterdamse roller derby vereniging. Ik ben eerst bij een wedstrijd gaan kijken en heb daarna meegedaan aan een open training."

Rosa Perigosa (roze gevaar), zoals haar bijnaam inmiddels luidt, was direct verkocht: "Ik dacht dat het rolschaatsen wel moeilijk zou worden, maar doordat ik dat als kind veel deed viel dat erg mee. Ik vond het zo leuk dat ik direct lid geworden ben."

Tactiek

Het beeld dat heerst over de full contactsport roller derby als behoorlijk harde sport, vindt Amber jammer: "Het draait niet alleen om kracht, maar vooral om tactiek. Je moet precies het goede moment vinden om de blockers (verdedigers) te slim af te zijn." Samenwerking en concentratie gaan daarbij hand in hand: "Als je een fout maakt kunnen anderen dat meestal niet meer corrigeren. Je bent dus afhankelijk van je teamgenoten, maar toch is het een doe-het-zelf sport. Punten scoren of iemand afstoppen geeft een enorme kick."

Olympische sport

Acht jaar geleden deed roller derby zijn intrede in Nederland. Heel vreemd vindt Amber het dan ook niet dat de sport voor de meesten onbekend is: "Maar we doen er alles aan om het onder de aandacht te brengen." Want volgens Amber zijn er in Nederland niet veel mensen die uit zichzelf voor roller derby kiezen: "Wij van Rotterdam Roller Derby moeten zelf nieuwe leden werven. Het is niet zoals voetbal, dat lijsten vol mensen zich aanmelden", aldus Amber.

Maar dromen, dat blijft ze doen: "Stiekem hoop ik nog altijd dat de sport ooit Olympisch wordt."

Wat is roller derby?

Bij roller derby strijden twee teams van vijf personen op een ovale track, ongeveer zo groot als een basketbalveld, op rolschaatsen tegen elkaar. De wedstrijd duurt 60 minuten, verdeeld in 'jams' van 2 minuten. Een team bestaat uit één jammer (aanvaller) en vier blockers (verdedigers). Punten scoren kan als de jammer van team A de vier blockers van team B voorbij weet te gaan. Door de tegenstander te hinderen proberen de blockers dat te voorkomen en tegelijkertijd hun eigen jammer er langs te helpen.


 

Meer berichten