Monica tijdens een training in het zwembad.
Monica tijdens een training in het zwembad. (Foto: Prive collectie)
Sporter van de week

Monica (60) zwom het IJsselmeer over

Annemarie de Vries

Sporter van de Week

Ze was al dertien toen ze haar zwemdiploma haalde, maar dat zou je nu niet meer zeggen. Monica zwom afgelopen juli het IJsselmeer over tussen Stavoren en Medemblik. Monica is met haar zestig jaar de oudste vrouw die dit ooit gedaan heeft.

Delft - Zeven uur en drie minuten deed ze over de afstand van 22 kilometer. Ter vergelijking: het Nederlands record staat op 4 uur en 13 minuten en Beau van Erven Dorens die deze oversteek ook eens gemaakt heeft, deed er meer dan 13 uur over. Een hele knappe prestatie van Monica dus!

Monica had altijd wel hardgelopen, maar dat was voorbij toen ze vijf jaar geleden een nieuwe knie kreeg. Monica: "ik dacht wat moet ik nu doen dan? Dus ik ging maar eens zwemmen. Dat is een sport die altijd wordt aangeraden, omdat je je gewrichten niet belast. En inderdaad ik sprong in het water en dacht gelijk: 'hé, ik geloof dat dit wel mijn sport is'."

Het IJsselmeer-avontuur begon eigenlijk vanuit een soort gezellig plan. Monica: "Ik zit bij een eetclubje en daar hadden we het over wat onze plannen waren. Daar verkondigde ik dat ik het IJsselmeer over wou zwemmen. Dat zagen de anderen gelijk wel zitten. Gudo, mijn partner, en twee vriendinnen wilden wel mee varen in een bootje onder het genot van een wijntje."

Toen Monica aan het zwemmen was in het Hofbad en daar over haar plannen vertelde, raadde iemand haar aan om contact op te nemen met Marcel van der Togt, de trainer van Maarten van der Weijden. Zo gezegd, zo gedaan. Maar van der Togt bleek geen voorstander van het gezellige bootje met wijntje erbij, die had iets serieuzer ideeën. Monica: "Eigenlijk had ik het vorig jaar al willen doen, maar toen had ik iets teveel getraind en moest ik het rustiger aan doen. Daarna ben ik volgens een strikt schema van Marcel gaan trainen en zo is het gelukt. Het is best spannend, want je moet in je agenda een hele week vrij houden en een dag van tevoren hoor je: 'morgen gaan we'. Het beste moment hangt natuurlijk van de juist weersomstandigheden af, dus moet je zo laat mogelijk beslissen."

Monica had zoveel voldoening van haar prestatie, dat ze nog wel 14 dagen in een roes leefde: "Het is gewoon zo fantastisch om te ervaren dat je lijf zoiets kan. En dan al die berichten die je krijgt overal vandaan, gewoon een heel feestelijk en blij gevoel."

Een ervaring als dit smaakt natuurlijk naar meer, dus heeft Monica zichzelf een volgend doel gesteld. Ze wil deelnemen aan het WK aquabiken, dat is 120 kilometer fietsen en 4 kilometer zwemmen. Monica: "Ik train met triathlonster Marjan van Galen (enkele weken geleden onze sporter van de week, red.). Het zwemmen is natuurlijk geen probleem, het fietsen is nog wat lastiger. Maar ik heb nu ervaren dat als je maar weet hoe je het aan moeten pakken er heel veel mogelijk is en je lichaam heel veel kan."

"Misschien wil één van jullie lezers wel met me mee trainen op de fiets, dat zou dat heel leuk zijn."

Meer berichten