Lucas en Charlotte van RKBS Het Spectrum onthullen de website samen met Jaap Smit (foto: Annemarie de Vries).
Lucas en Charlotte van RKBS Het Spectrum onthullen de website samen met Jaap Smit (foto: Annemarie de Vries). (Foto: Annemarie de Vries)

Kunstonderwijs nu nog makkelijker

Annemarie de Vries

Hoog bezoek in Delfgauw

Hoog bezoek vorige week voor RKBS Het Spectrum in Delfgauw. Commissaris van de Koning van Zuid-Holland Jaap Smit onthulde daar met behulp van Lucas en Charlotte uit groep 7 de Digitale Scheurkalender.

Delfgauw - De Digitale Scheurkalender is een website die is ontstaan uit een samenwerkingsproject van Kunstgebouw en Erfgoedhuis Zuid-Holland. De website laat leerlingen uit groep 5 t/m 8 op een vlotte en toegankelijke manier kennismaken met twaalf kunst- en erfgoedonderwerpen uit de provincie Zuid-Holland. Het leuke is dat je hier elk moment van de dag iets mee kunt doen. Als je bijvoorbeeld nog een paar minuutjes over hebt totdat de bel gaat, kun je snel een 'snackje' nemen van de website. Dit kost de leerkracht helemaal geen voorbereiding. Je kunt er zo invallen. Daarnaast zijn er ook grotere onderwerpen.

Commissaris Jaap Smit vertelde over zijn eigen kunstonderwijs aan de aanwezige leerlingen. Hij houdt vooral van muziek maken liet hij weten en vroeg de aanwezige leerlingen wat zij voor instrument spelen. Hij stelde gelijk een duet voor toen iemand altsaxofoon bleek te spelen. Hij speelt zelf namelijk tenorsaxofoon. Zo ontspon zich al snel een geanimeerd gesprek tussen de commissaris en de leerlingen van groep 7. Hij had zelf vroeger voor de klas gestaan, zo vertelde hij achteraf en dat was wel te merken.

Na het symbolisch onthullen van de website door het afscheuren van een vel papier door Lucas, Charlotte en Jaap Smit gaf presentatrice Marlieke Fris een presentatie van de scheurkalender. En dat was een groot succes, al snel waren de leerlingen enthousiast aan het mee denken over wat ze op het scherm zagen. Fris: "Dit was de eerste keer dat we het aan kinderen toonden en ik ben blij verrast, je ziet dat het gelijk uit nodigt tot een dialoog. Ik vond het een hele toffe groep 7."

Ook Jaap Smit toonde zich na afloop enthousiast: "Ik vond het hartstikke leuk. Ik wou dat dit er in mijn tijd was geweest. Ik heb met grote belangstelling de reacties van de kinderen bekeken."

De Digitale Scheurkalender

In de Digitale Scheurkalender Zuid-Holland ontdekken leerlingen kunst en kunstenaars uit Zuid-Holland. Zoals Diet Wiegman uit Schiedam, die speciaal naar de onthulling gekomen was: "wat een verrassing hoe ze reageerden. Ik ben blij dat ik de sfeer even heb mee gemaakt" liet hij weten. Ook de erfgoedonderwerpen herkennen de leerlingen uit hun eigen omgeving. De Digitale Scheurkalender Zuid-Holland is gratis te gebruiken. Ga naar www.digitalescheurkalender.com, wachtwoord: zuidholland.

Meer berichten