De nieuwe dirigent van het Nieuw Kamerkoor: Angeliki Ploka.
De nieuwe dirigent van het Nieuw Kamerkoor: Angeliki Ploka. (Foto: Maurice Lammerts van Bueren)

Ploka communiceert via muziek

Lisa Vos

Dirigente Nieuw Kamerkoor Delft

De Griekse Angeliki Ploka is sinds een jaar verbonden aan het Nieuw Kamerkoor Delft. Als dirigent leidt zij het muziekgezelschap. 'It just happened'.

Het Nieuw Kamerkoor Delft kwam toevallig op haar pad. Zoals Ploka het verwoordt: 'It just happened'. Wat de Griekse wel wist, was dat zij naar Nederland toe wilde. ,,Op het gebied van de kunsten is dit een land vol kansen." Al moet je veel investeren wil je deze grijpen, geeft zij toe.

Ploka heeft zowel letterlijk als figuurlijk een lange weg bewandeld om in Nederland als dirigent te kunnen werken. Zo begon zij haar muzikale loopbaan met piano, zang en muziektheorie in Griekenland, waar zij met het predikaat 'uitmuntend' haar graad in muziekwetenschap ontving. Ondersteund door de A. Onassis-beurs en de Sarolta Kodály-beurs, behaalde Angeliki haar masterdiploma Kodály muziekpedagogie en een diploma in koordirectie aan de Liszt Muziekacademie van het Kodály Instituut in Hongarije.

Al doet haar CV anders vermoeden, Ploka is pas 28 jaar oud. Wat absoluut uitmaakt, is dat zij al in haar vijfde levensjaar begon met muziek maken. ,,Het werd met de paplepel ingegoten. Mijn grootvader was een fantastische volksmuzikant. Ik kon niet anders dan achterblijven."

Anno 2018 staat Ploka als dirigent voor een koor. Zowaar voor het Nieuw Kamerkoor Delft, opgericht door Maarten Surtel. ,,Het is een klein en fijn gezelschap", vertelt zij. ,,Iedereen is zo enthousiast en leergierig."

Desondanks kent Ploka als dirigent haar 'struggles'. ,,Je moet het hele gezelschap dezelfde kant op krijgen. Menselijk inzicht is hierbij zo van belang." Bovendien, vervolgt zij, ,,als je een fout maakt of je gedachten even afdwalen, kan álles mislukken. Je draagt best een hele verantwoording als dirigent."

Ploka laat zich hier niet door weerhouden. ,,Het hoort bij muziek maken." En, vervolgt zij, ,,zonder muziek kan ik niet leven. Voor mij is het net als taal: een middel om mezelf te uiten en te communiceren." Muziek met een boodschap dus.

Workshop

Hoe haal je het beste die hoge en lage noten? Hoe zing je lange zinnen met ademsteun en zonder naar lucht te happen? Ervaar de tips en tricks van Angeliki Ploka tijdens de workshop die zij 6 oktober in de Vrijeschool Widar (Delft) geeft. De workshop is bedoeld voor zangers met enige ervaring of musici die hun steminstrument eens willen uitproberen. Inschrijven kan via www.nieuwkamerkoordelft.nl. Vermeld hierbij je stemsoort en je zangervaring.

Meer berichten