Sandbox van Deltares. Modelleer de kust met je handen.
Sandbox van Deltares. Modelleer de kust met je handen. (Foto: Deltares)

Deltares viert 10-jarig bestaan met open dag

Door de redactie

Deltares, het nationale kennisinstituut voor water en ondergrond, bestaat tien jaar en dat wordt gevierd! Op zaterdag 6 oktober, tijdens de dag van de wetenschap, is iedereen welkom op de campus in Delft om kennis te maken met de wereld van waterveiligheid, duurzame energiebronnen, waterkwaliteit, groene steden en nog veel meer. Pomp je buurt droog, bewonder de grootste kunstmatige golf op aarde en modelleer de Nederlandse kust met je eigen vingers.

Delft - Op 1 januari 2008 ging Deltares officieel van start. Dit onafhankelijk instituut voor toegepast onderzoek op het gebied van water en ondergrond is een samenvoeging van verschillende technologische onderzoeksinstellingen (GeoDelft, TNO, WL | Delft Hydraulics) en een aantal specialistische diensten van Rijkswaterstaat.

Tien jaar later past Deltares haar kennis wereldwijd toe. Achthonderd mensen werken dagelijks aan complexe water- en ondergrondvraagstukken in meer dan honderd landen.

De projecten zijn divers; variërend van een nieuw Deltaplan voor Bangladesh, grondonderzoek in New Orleans, een nieuw beoordelingsinstrumentarium voor Nederlandse dijken en studies naar de relatie tussen water en vrede.

Open dag – 6 oktober

Tijdens de open dag op zaterdag 6 oktober is iedereen welkom op de Deltares locatie in Delft. Volwassenen en kinderen krijgen toegang tot de onderzoeksfaciliteiten van Deltares en kunnen zelf als wetenschapper aan de slag.

Met een HoloLens op kunnen zij een wandeling maken door een virtueel deltagebied, zien wat een drone te maken heeft met dijkbescherming, leren hun buurt droog te pompen of de waterkwaliteit in hun favoriete zwemvijver testen.

Ook kunnen ze zich in de Deltagoot verbazen over de hoogste kunstmatige golven ter wereld of de werking van een op schaal nagebouwde sluis bewonderen.

Meer berichten