Foto: Marcel de Jong
Bespiegelingen

Besloten open bibliotheek

Delft heeft iets unieks, iets wat geen enkele andere gemeente heeft: een besloten openbare bibliotheek.

Een gewone openbare bibliotheek kent u, daar kunt u voor een prikkie boeken lenen en zich verdiepen in alle kennis die daar multimediaal aanwezig is. Een warenhuis van informatie als het ware, maar dan betaalbaar voor iedere inwoner van de stad. Het is een centrum van ontwikkeling en educatie, een encyclopedie van kunst en cultuur, een inspiratiebron voor lezen en literatuur, een plek voor ontmoeting en debat. Deze mooie doelen verzin ik trouwens niet, ze staan gewoon keurig in een landelijke richtlijn voor openbare bibliotheken.

Maar de bibliotheek van Delft, tegenwoordig OPEN geheten, besloot het anders aan te pakken. Eerst besloot de bibliotheek om samen te gaan met de VAK, waar je allerlei creatieve cursussen kunt volgen. Daarvoor moet je dankzij de gemeente tegenwoordig wel fiks betalen, omdat ons stadsbestuur gemeend heeft dat creativiteit alleen beschikbaar moet zijn voor de rijkelui binnen de grachtengordel en niet voor de mensen met weinig geld. De subsidie werd teruggebracht tot het uiterste minimum. Kunst moest ook maar eens onder de dwingende sturing van het marktmechanisme gebracht worden.

Dat bracht de bibliotheek op ideeën. Dus moet je opeens forse bedragen betalen als je daar een debat of lezing wilt organiseren. Dat is voor de literaire boekwinkels en artistieke organisaties onbetaalbaar, tenzij je de bezoekers fikse toegangsprijzen in rekening brengt.

Bovendien besloot de bibliotheek dat in hun huis alleen posters en aankondigingen van de VAK mochten worden opgehangen. Andere creatieve organisaties, kunstenaars en schrijvers hebben het nakijken. 'Onze prikborden zijn alleen voor de VAK,' beet een bibliothecaresse me streng toe.

Een besloten openbare bibliotheek, wat een uniek concept. Wat rest is het aanpassen van de welkomsttekst op hun website in: OPEN is er alleen voor de VAK en mensen met geld. De sleutel is te verkrijgen via de ballotagecommissie.'

Meer berichten