Ferry Verschuyl toen en nu
Ferry Verschuyl toen en nu (Foto: )

Een passie voor zingen

Door: Marie-Jet Eckebus

"Een verrijking van mijn leven"

Of je nu haakt, wandelt, regelmatig een kaartje legt of gaat fitnessen, een hobby is altijd een prettige bezigheid. Zeker wanneer die hobby een echte passie is. Zo'n soort passie heeft Ferry Verschuyl (82) gevonden.

DELFT - Verschuyl werd geboren in Bandung. Daar wordt op de middelbare school zijn zangtalent ontdekt. Nadat hij zijn HBS-diploma heeft behaald, vertrekt hij naar Nederland om in Rotterdam te gaan studeren. Tijdens zijn studententijd zingt hij regelmatig met pianobegeleiding van een studiegenoot. Maar zijn zangcarrière neemt pas een vlucht als hij Paul de Ridder ontmoet. "Ik ging op vakantie met de bus naar Italië en in diezelfde bus zat heel toevallig Paul, die ik kende van het lyceum in Bandung. Zijn neef, die piano speelde, was er ook bij." Tijdens die vakantie doen de drie muzikale vrienden voor de lol mee aan een plaatselijk songfestival. Dat is de aanzet tot de band die ze later vormen: The Silhouettes. In de zestiger jaren vallen The Silhouettes regelmatig in de prijzen bij talentenjachten en ze brengen twee singles uit. Dan valt de band, om uiteenlopende redenen, uit elkaar. Verschuyl, die in 1960 zijn huidige vrouw ontmoette, krijgt een baan bij de Koninklijke Bibliotheek en komt met zijn jonge gezin in Delft wonen. Het zingen verdwijnt naar de achtergrond. "Toen vroeg onze directeur of ik bij zijn afscheid wilde zingen," vertelt Verschuyl. "Het was al zo lang geleden dat ik gezongen had, dat ik eerst les wilde nemen. Toevallig zag ik een advertentie in de krant voor zanglessen bij Sylvia Gentil." Het optreden voor de directeur is een groot succes en Verschuyl blijft decennia lang verbonden aan de theaterschool van Sylvia Gentil in Delft. "Toen pas werd zingen écht mijn passie," zegt hij. "Het is een verrijking van mijn leven." Verschuyl doet dit jaar voor de veertiende keer mee aan het landelijke Ouderen Songfestival. Hij is al vier keer tot de finale doorgedrongen en hoopt dat het dit keer weer lukt. "Bij de voorronde zing ik "Good thing going" van Sondheim," zegt hij. "Als eerbetoon aan Sylvia Gentil, want zij raadde mij destijds dat nummer aan."

Het nationale Ouderen Songfestival wordt al meer dan 25 jaar georganiseerd en is bedoeld voor zangers en zangeressen van boven de vijfenvijftig. Alle stijlen zijn welkom. Op donderdag 25 oktober wordt er voor het eerst in Delft een voorronde gehouden. De inschrijving voor zangers (m/v) is al gesloten, maar u bent van harte welkom als publiek in het Rietveld Theater. Aanvang: 14.00 uur. De toegang is gratis.

Meer berichten