Foto: Marcel de Jong
Bespiegelingen

Burgers of drugswinkels?

Criminele bendes, geweld en schietpartijen bij drugswinkels. Delft vertoont de patronen van een echte misdaadfilm. Het lijkt een repeterend patroon. In de vorige eeuw hielden criminele families de stad ook al in een geweldsgijzeling, met minachting voor gewone mensen en dedain voor de openbare veiligheid. En herinnert u zich de jeugdbendes in de stad nog, die met hun rapband Scheme015 als hun boegbeeld in 2007 zongen: 'ik represent mijn stad met z'n dealers en gebruikers'?

De politie probeert het tij te keren. Ze bewaken 24 uur per dag de coffeeshops in de Breestraat. 24 uur per dag, bewapend en met kogelvrije vesten, want één ding is duidelijk: de wietwinkels moeten hoe dan ook beschermd worden - intimidatie mag nooit lonend zijn, vindt de burgemeester. Wat zullen de eigenaren van de drugswinkels tevreden zijn. Eindelijk staat het gezag aan hun zijde. Voortaan kan hun drugs rustig verkocht worden.

Maar de burgers zult u zeggen, de mensen die wonen boven de drugswinkels? De mensen die winkelen in de straten, die er werken en een eerzaam bestaan proberen op te bouwen? Tja, die hebben pech, die hebben het nakijken. Die worden niet vierentwintig per dag beschermd, ook al voelen ze zich niet veilig door de kogels in hun wijk, doen ze 's nachts geen oog dicht door de handgranaten, durven ze 's avonds niet meer over straat te lopen.

In Delft is niet alleen iets mis met de drugswinkels. Het is verbijsterend dat burgemeester Van Bijsterveldt deze criminele winkels openhoudt, midden in de stad, waar burgers wonen, kinderen, ouderen, waar mensen winkelen en rustig op een terras zitten. Die mag je niet blootstellen aan de dreiging van drugsgerelateerd geweld. Niet de drugswinkels moeten 24 uur per dag bewaakt worden, maar de inwoners van de stad.

Sluit de drugswinkels, of als slappe en naïeve politici daar niet aan willen, verplaats ze desnoods naar plekken waar geen mensen wonen, met cameratoezicht en politieagenten die klaarstaan om de zekere criminele activiteiten in de kiem te smoren. Nu leven we in de omgekeerde wereld.

Meer berichten