Renier van den Hoek in actie: "Zaterdag is korfbaldag" (foto: prive-collectie)
Renier van den Hoek in actie: "Zaterdag is korfbaldag" (foto: prive-collectie) (Foto: Prive collectie )
Sporter van de week

Is veertig het nieuwe dertig?

Door: Annemarie de Vries

Sporter van de Week

Is veertig inderdaad het nieuwe dertig? Als je Reinier van den Hoek ziet korfballen zou je dat bijna wel denken. Vorige week werd hij veertig en nog steeds speelt hij een belangrijke rol in de selectie van CKV Excelsior in Delft. "Ik was bijna dertig toen ik hier begon en dacht ik ga nog twee jaar in de selectie spelen" vertelt hij. Inmiddels is dit zijn elfde jaar.

Delft - Al op vijfjarige leeftijd begon hij met korfballen bij de welpen van Excelsior. Net als bij veel sporters kwam dat doordat zijn ouders en zus korfbalden. Een aantal jaren speelde hij bij Excelsior, waarna hij 10 jaar deel uit maakte van de selectie van Fortuna. Toen hij rond de dertig was wilde hij in een lagere klasse gaan spelen en keerde weer terug bij zijn cluppie. En dat bevalt goed. Van den Hoek: "Telkens denk ik, ach ik blijf nog maar een jaartje. Ik ben wel verreweg de oudste hoor. Ik geloof dat de eerstvolgende onder mij rond de 27 is. Daar worden best vaak grapjes over gemaakt, maar ik geloof dat ze het wel leuk vinden. Ik breng in ieder geval een stuk ervaring mee, dat is ook prettig."

Basisconditie

Om de jongeren bij te benen, moet hij wel iets meer moeite doen dan vroeger geeft hij eerlijk toe: "Ik moet zorgen dat mijn basisconditie goed blijft, dus ik blijf in de vakanties ook sporten. Als je jonger bent, doe je zes weken niks, dan ga je twee keer trainen en dan is je conditie al weer op peil. Zo werkt dat voor mij niet meer." In de zomer doet hij dan dingen als fietsen, tennis, basketballen en hardlopen: "Dat valt niet mee hoor. Hardlopen vind ik echt niks aan, maar het is wel het makkelijkst om te doen, omdat het altijd overal kan. Ik doe het dus toch maar."

Niet langs de Mac

Wat ook anders is dan vroeger is dat hij het niet meer zo laat maakt na de training: "je moet toch de volgende ochtend weer vroeg op voor je werk, dus drie uur zal het niet meer worden. Maar ik blijf altijd nog wel even wat drinken hoor. Excelsior is echt één grote familie. Ik ken ook iedereen in de lagere teams, dus dat is altijd gezellig. Alleen nog even langs de Mac daarna doe ik ook niet meer. De kilo's gaan er ook wat harder aan als je wat ouder wordt."

Plezier

De belangrijkste adviezen van Reinier om het zo lang vol te houden zijn: fit blijven, plezier houden en naar je lichaam luisteren: "Ga niet door bij pijntjes, dat kon vroeger misschien maar nu niet meer, voor je het weet ben je langere tijd uitgeschakeld." Daarnaast is het prettig dat zijn echtgenote ook korfbalgek is, want ja de hele zaterdag is hij wel kwijt. "Zaterdag is korfbaldag, dat staat vast" lacht hij: "Mijn vrouw is sinds een jaar gestopt met korfballen, maar ze is nu teambegeleider. En je blijft ook jong door het sporten in zo'n jong team. Ik zit voor mijn werk meestal achter de computer, dus dan is sport een fantastische uitlaatklep".

Meer berichten