Foto:
terug in de tijd

Straatnamen van lang vervlogen tijden

Ga eens wandelen op de Brasserskade en let op de straatnamen, dan kom je in een lang vervlogen tijd van ver voor de oorlog. De Indische Buurt, de Javastraat, Bankastraat, Borneostraat, Ambongstraat, Boeroestraat en de alles overkoepelende Insulindeweg. Dan wandelen we naar de Wippolder, de Oranje Buurt met als hoofdstraat de Nassaulaan, Prins Mauritsstraat, Frederik Hendrikstraat, Julianalaan, Koningin Emmalaan, Willem de Zwijgerstraat etc.

Delft - Toen ik nog klein was en op de tv naar Swiebertje keek zag ik de burgemeester gezellig babbelen met Bromsnor. Later leerde ik in Delft enigen burgemeesters kennen zoals Oele, later kwam Gallas, na enkele jaren kwam Burgemeester Van Walsum die nu nog in de stad woont. Namen die een straatnaam verdienen, in plaats van verzonnen namen als Afrikalaan en dan nog namen die moeilijk uit te spreken zijn. Als er nieuwe straten komen, laat iemand van zijn of haar naam genieten.
Dat we in Delft een taaltraditie hoog te hebben houden, blijkt uit beroemde Delftenaren die ook 'het' Oude Delft schreven. Boitet in zijn Beschrijving der stad Delft 1729, de 20e-eeuwse letterkundige / schrijver Dirk Coster (zie zijn buste bij het meisjeshuis) naar hem is ook een straat genoemd. Prof. Raue in zijn studie Delft 1982 gebruikt alleen 'de' Oude Delft als hij het over de Middeleeuwen heeft, verder gebruikt hij consequent het Oude Delft. De Delftse bouwhistoricus Weve schrijft in zijn boekje Monumenten in Delft van 1996 eveneens 'het' Oude Delft. Begin dit jaar koesterden wij nog enige hoop op een betere leefomgeving toen de gemeenteraad er over eens werden om de nieuwe spelling te negeren. De oude straatnamen werd niets aan gewijzigd. Krantenartikelen, die door meerdere personen werden geschreven, lieten blijken dat minstens 75 procent er daar mee eens was. De waarheid was wat moeilijker te begrijpen, de papieren die op tafel lagen, gaven aan dat Delft negen straatnamen gaat voorstellen. Op zich moet dat voor een kennisstad geen moeite zijn ware het niet dat een paar voorgestelde namen ongelukkig waren gekozen. Dit verhaal was ruim vijfentwintig jaar geleden.

Meer berichten