Foto: Damien Peters
Sporter van de week

Verenigingsscheidsrechter van het jaar

Sporter van de Week

Door: Annemarie de Vries

Nino Neeleman (23) werd afgelopen maandag door de basketbalbond verkozen tot verenigingsscheidsrechter van het jaar. Basketballvereniging DAS Delft had hem voor deze titel voorgedragen.

Delft/Delfgauw - De Delfgauwse Nino werd uit vijf genomineerde scheidsrechters gekozen. "Ik kende deze verkiezing eerlijk gezegd niet" vertelt hij: "Maar toen ik hoorde dat ik was voorgedragen en daarna door de jury tot de laatste vijf kandidaten was gekozen wilde ik winnen ook. Zo competitief ben ik dan ook wel weer. Ik was wel verrast door de voordracht dat had ik niet verwacht. Ze hadden een heel filmpje gemaakt om mijn nominatie te ondersteunen." De uiteindelijke verkiezing was door middel van publieksstemmen via een website. En Nino werd unaniem gekozen. Maar liefst 53 procent van de stemmen wist hij binnen te slepen.

DAS Basketball

Sinds twee jaar is Nino, die zelf aan een rolstoel gebonden is, scheidsrechter bij DAS. Daarvoor deed hij het al enig jaren bij Arrows'81, de rolstoel basketballvereniging in Rotterdam waar hij zelf ook actief is als speler. Hoewel velen het waarschijnlijk best bijzonder vinden dat Nino in een rolstoel actief is bij een 'normale' basketballvereniging als scheidsrechter vindt hij dat zelf heel gewoon. Net als DAS overigens, die als redenen voor zijn nominatie gaf: hij is altijd op tijd, hij staat met veel plezier op het veld, hij valt regelmatig in, hij brengt twee verenigingen bij elkaar, DAS kan niet zonder hem. Nino: "Ik doe wel meestal de jeugd hoor, want de volwassenen rennen soms iets te hard en ik moet steeds snel heen en weer rijden. Voor kinderen is een rolstoel trouwens nooit een issue. Ze vragen soms wel waarom ik in een rolstoel zit, maar daarna gaan ze lekker sporten en zien het al snel niet meer."

Ook landelijk

Naast het verenigingsbasketball is hij ook nog landelijk scheids bij het 3 x 3 basketball, een spel van, zoals de naam al doet vermoeden, drie tegen drie spelers op een half veld. Dit wordt gespeeld in de vorm van toernooien met telkens wedstrijden van 10 minuten. Hiervoor reist hij het hele land door. Nino: "Ik heb mede daardoor al meer dan honderd wedstrijden gefloten. Mijn leven bestaat wel grotendeels uit basketball eigenlijk. Ik ben zeker vijf keer per week in de sporthal te vinden, soms zelfs zes keer."

Onderwijs

Naast het sporten is Neeleman werkzaam in het onderwijs en dat komt best van pas: "ik denk wel dat mijn onderwijservaring mij helpt bij het fluiten. Ik ben consequent en best streng, ik laat niet met me sollen en opmerkingen van ouders accepteer ik ook niet. Dat merken ze gelijk aan me, waardoor ze het ook niet proberen".

Zijn wie je bent

Oorspronkelijk was Nino begonnen met handbiken wat hij van zijn negende tot zestiende speelde. Hij schopte het zelfs tot de Nederlandse jeugdselectie, maar een blessure aan zijn schouder gooide roet in het eten, waarna hij het basketballen oppakte.

Nino: "Ik ben altijd heel zelfstandig opgevoed, geholpen in het zijn wie ik ben. Ik denk als ik heel erg beschermd was opgevoed, ik veel dingen niet had gedaan. Daardoor ben ik eigenlijk ook nooit met mijn beperking bezig, ik vind het niet zo interessant. Ik wil gewoon lekker bezig zijn in wat ik doe en dat lukt me goed."

Meer berichten