Foto:

PHYSEE en gemeente ondertekenen deal voor minder uitstoot

Van de redactie

Het bedrijf PHYSEE en de gemeente gaan samenwerken aan minder CO2- uitstoot. Hiervoor ondertekenden Ferdinand Grapperhaus, oprichter en CEO van PHYSEE en burgemeester Marja van Bijsterveldt dinsdag 16 oktober de algemene E-deal Delft Energieneutraal 2050.

Delft - Op 16 oktober is ook het nieuwe pand van PHYSEE officieel geopend. PHYSEE ontwikkelt duurzame geveloplossingen die niet afdoen aan het architectonisch ontwerp van gebouwen. Het nieuwe pand heeft op het dak een LivingLab, waar in totaal 50 verschillende soorten stroomopwekkende, data generende en energiebesparende ramen worden geplaatst en met elkaar worden vergeleken. Deze ramen, ook wel PowerWindows en SmartWindows genoemd, worden door PHYSEE in samenwerking met de TU Delft en 17 andere ontwikkel- en onderzoekspartners ontwikkeld.

Daarnaast gaat PHYSEE het LivingLab ook gebruiken voor educatieve doeleinden, door deze open te stellen voor kinderen die niet automatisch met techniek en innovatie in aanraking komen. Het jonge bedrijf is bezig een project te ontwikkelen onder de naam GESTE (Green Energy and Sustainable Technologies Education). Bij dit project zullen kinderen de kans krijgen te leren prototypen, programmeren en testen precies daar waar ook de echte innovatie plaatsvindt. In 2019 gaat het project live en PHYSEE is actief op zoek naar geïnteresseerde scholen en partners.

Burgemeester Marja van Bijsterveldt: "Ik ben blij met PHYSEE als E-dealpartner en dat ze in Delft blijven. Ze zaten al in YES!Delft, zijn daar nu te groot voor en blijven in Delft om van hieruit gebouwen te verduurzamen. Samen werken we aan een energieneutraal Delft in 2050 en daarbij is het overbrengen van kennis aan de kinderen in Delft op het gebied van duurzaamheid ontzettend belangrijk."

De doelstelling Delft Energieneutraal in 2050 betekent dat Delft dan alleen nog energie gebruikt van zon, wind, biomassa en aardwarmte voor alle gebouwen en voor het verkeer en vervoer.

Meer berichten