Foto: Annemarie de Vries

Stadsfilosoof Bahorie neemt afscheid

Door: Annemarie de Vries

Maar niet helemaal

De termijn van stadsfilosoof Hubertus Bahorie zit er sinds deze maand op. Vier jaar lang spande hij zich belangeloos in voor onze stad. Het afgelopen jaar zochten wij samen met hem naar een opvolger. Deze werd niet gevonden, maar Delft blijft gelukkig wel een stuk filosofischer ingesteld achter.

Delft - Bahorie: "Het spreekuur op vrijdagochtend bij het Stads-Koffyhuis gaat door onder de naam Delphi. Daar ben ik blij om, zo is er toch echt wel iets veranderd in Delft. De groep doet het nu zelfstandig, maar ik probeer wel één keer per maand langs te komen. Ook de filosofische lezingen in het Prinsenkwartier gaan door. De burgemeester is zelfs één van de komende lezingen te gast. Er lijkt zo een mooie traditie te zijn ontstaan. Ook Theater de Veste heeft de Filosofische Salon. Zo is er in Delft duidelijk meer ruimte voor filosofie ontstaan. Ik ben blij dat ik daar een beetje aan heb kunnen bijdragen."

Bahorie verveelt zich intussen niet: "Mijn gezin is dolgelukkig dat ik wat meer tijd heb. Ik was toch altijd wel bezig. Ik begon vier jaar geleden op twee oktober als stadsfilosoof, dat is de verjaardag van mijn dochter van acht en ook van Gandhi. Mooie datum toch? Dit jaar nam ik op twee oktober afscheid." Ook is hij weer wat meer gaan werken op de school waar hij les geeft: "Het spaarpotje was een klein beetje leeg geraakt" lacht hij: "dus dat moest ook wel, maar ik vind het ook erg leuk om te doen. Ik geef nu naast filosofie ook wetenschapsoriëntatie, dat is voor mij een prachtige nieuwe uitdaging. Het bijdragen in het leren kritisch denken is van groot belang. Kritisch denken moet geen trucje worden. Het is iets dat een tweede natuur moet worden. Juist ook in de wetenschap."

Naast gezin en werk heeft Bahorie nog een derde doel: "Ik bestudeer de werken van een mysticus. Ik zou dat graag vertalen naar een taal waar we mee vooruit kunnen. Hoe kan ik zijn ideeën praktiseerbaar maken, vertalen naar ons gewone dagelijks leven? Het gaat vooral over hoe je als mens bij kunt dragen aan het algeheel welzijn van de samenleving. Mijn doel is daar een boek over te schrijven." Misschien zit er zelfs een kans op promoveren in geeft hij bescheiden toe na onze vraag.

Het afgelopen jaar schreef Bahorie een maandelijkse column voor de Delftse Post, wat hij erg leuk vond om te doen: "Mijn eerste column ging over de ontwikkeling van het innerlijke. Het materiële biedt immers geen garantie van geluk. Zo heb ik ook via de column geprobeerd iets bij te dragen in het denken van de Delftenaar". Bahorie is zelf van oorsprong geen Delftenaar, maar de liefde bracht hem hier en daar heeft hij nog geen dag spijt van gehad: "Ik leerde snel leven in mijn nieuwe woonomgeving." Inmiddels kun je hem zelfs wel een bekende Delftenaar noemen. Tenslotte heeft hij nog goed nieuws voor de lezers van de Delftse Post: zijn column op de laatste woensdag van de maand gaat gewoon door.

Meer berichten