Schrijver en journalist Marcel de Jong in de kerk waar zijn roman zich afspeelt: 'Een bizar verhaal dat echt gebeurd is.' Foto: René van Walhout
Schrijver en journalist Marcel de Jong in de kerk waar zijn roman zich afspeelt: 'Een bizar verhaal dat echt gebeurd is.' Foto: René van Walhout (Foto: )
Bespiegelingen

Feiten over fake news

Iedere dag weer horen we iemand de waarheid over fake news vertellen. Vooral Trump en De Telegraaf schijnen zich schuldig te maken aan nepnieuws. De NOS en de Volkskrant brengen juist feiten. Honderd procent waar.

Helaas, er is iets anders aan de hand. De Volkskrant doet precies hetzelfde als de Telegraaf en Trump, namelijk het framen van het nieuws. Dat betekent dat ze onderdelen, woorden en beelden over een bepaald onderwerp benadrukken om daarmee de onbewuste gevoelens van anderen te activeren. Zo beïnvloeden ze hun mening.

U kent vast de foto van het dode vluchtelingenkind op een van de Griekse eilanden. Tragisch verdronken tijdens een overtocht in een overvolle boot vanuit Libië. Die foto was helaas een feit. Hij raakte ook een onbewuste snaar van mensen. Wij willen kinderen intuïtief beschermen. De foto van dat dode jongetje activeerde dat gevoel, en dus onze mening over vluchtelingen. Kinderen help je en laat je niet sterven, mensen op de vlucht vang je op en laat je niet verdrinken in de zee.

Er is ook een andere foto van de vluchtelingenkwestie, geplaatst in The Post Online. Daarop is te zien hoe op een smalle weg tussen de lieflijke Alpenweiden duizenden vluchtelingen op weg zijn naar Duitsland. Het zijn bijna allemaal mannen, gekleed in het zwart. Ook die foto was een feit. Maar hij raakte een ander onbewust gevoel, dat van gevaar. Die vluchtelingen horen niet bij ons, riep het onbewuste, allemaal mannen en zo veel. Dat kan nooit goed gaan.

Beide foto's belichten allebei een ander element van de vluchtelingenkwestie. Ze zijn allebei waar, maar activeren een ander onbewust gevoel. Dat is wat Trump doet, en de NOS, de VPRO en RTL. De vraag is hoe je daar een juist oordeel over kunt vormen. Het is mooi dat Chaos aan de Schie daar vanavond om 20.30 uur in Lijm en Cultuur een debat aan wijdt. De aanleiding is een kunstwerk van Dirk van Dien, gebaseerd op 300 intrigerende spreuken van de jezuïet Baltasar Gracián. Praat mee en wees kritisch. Fake News versus feiten? Het is allemaal een kwestie van framing.

Meer berichten