Foto:

Delfts studententeam werpt zich op doping problematiek

Studenten van de TU Delft presenteerden vorige week in Boston tijdens de International Genetically Engineered Machine (iGEM) wedstrijd een methode om gendoping vast te stellen. Ze wonnen prijzen voor beste nieuwe toepassing en beste product ontwerp.

Delft - Studenten van de TU Delft hebben een methode bedacht en ontwikkeld om gendoping te detecteren. Met deze methode, die de naam ADOPE (Advanced Detection of Performance Enhancement) draagt, kan in de toekomst het misbruik van gentherapie in de sport worden tegengegaan. De studenten van het Delftse iGEM-team willen met dit project het belang van veilig gebruik van synthetische biologie onderstrepen.

De studenten hebben zelf een nieuw eiwit ontwikkeld dat in staat is om gendoping-DNA op te sporen in bloed en vervolgens een soort streepjescode aan dat DNA kan toevoegen. Deze toegevoegde streepjescode is specifiek voor de atleet en zorgt ervoor dat alleen het opgespoorde gendoping-DNA afgelezen kan worden met bestaande nanopore technologie. Het eiwit dat de Delftse studenten hiervoor hebben gemaakt is een fusie van twee bestaande eiwitten.

De competitie kent prijzen in verschillende categorieën. Het Delftse team won prijzen voor de beste nieuwe toepassing en beste product ontwerp. Naast deze prijzen werd het team genomineerd voor maar liefst zes andere prijzen, waaronder beste educatie, beste geïntegreerde human practices en beste ondernemerschap.

Voor deze prijzen hebben de studenten met veel experts van over de hele wereld gesproken en hun feedback geïntegreerd in hun ontwerp. Zo hebben ze een gendoping expert discussie in Schotland georganiseerd, alsmede bioethiek workshops in China, en treindebatten over synthetische biologie door heel Nederland. Ook bedachten ze een Virtual Reality laboratorium voor beter veiligheidsonderwijs op laboratoria.

Ook al hebben de studenten in het lab bewezen dat hun methode werkt, een product is er nog niet. "Ons fusie-eiwit wordt nauw gevolgd door verschillende instituten", zegt hun woordvoerder. "Zo hebben de Nederlandse Doping Autoriteit, de bloedbank Sanquin en het instituut voor voedselveiligheid RIKILT van Wageningen University & Research interesse getoond." De studenten hebben er vertrouwen in dat hun idee verder zal worden ontwikkeld.

Naast dat de beoogde test gendoping kan aanpakken zou het ook invloed kunnen hebben op het gebied van virusdetectie, opsporing van genetische afwijkingen en voedselveiligheid.

Meer berichten