De TU Delft Solar Boat 2018 tijdens de race in Monaco in juli 2018.
De TU Delft Solar Boat 2018 tijdens de race in Monaco in juli 2018. (Foto: Het TU Delft Solar Boat Team)

Schipluidense Sige werkt met het TU Delft Solar Boat Team aan zonneboot

Het TU Delft Solar Boat Team doet regelmatig van zich spreken. Dit jaar wordt voor het eerst een zonneboot gebouwd die lange afstanden op zee kan overbruggen. Het team wil komende zomer The Offshore Challenge in Monaco, het wereldkampioenschap voor zonneboten, winnen én het wereldrecord verbreken. Schipluidenaar Sige van Beurden maakt deel uit van dit ambitieuze team.

Schipluiden - Sige is na zijn tijd op middelbare school het Stanislascollege begonnen aan zijn studie Werktuigbouwkunde in Delft. Dit jaar versterkt hij het nieuwe team als Financial Manager. Het TU Delft Solar Boat Team bestaat uit een groep van 26 studenten van tien verschillende faculteiten van de TU Delft. Sige heeft zijn studie een jaar lang stopgezet om fulltime te werken in een team met als doel een boot te ontwerpen en bouwen die volledig vaart op zonne-energie. Sige is verantwoordelijk voor alle inkomsten en uitgaven. Zijn belangrijkste taken zijn het opstellen van een begroting, de acquisitie en beslissen of bepaalde kosten gemaakt kunnen worden. Niet alles kan worden gedaan om een zonneboot van de hoogste kwaliteit te maken. Iemand moet bijhouden wat mogelijk is en wat niet, vanwege de financiële toestand van het team.

Voor het eerst in de geschiedenis van het TU Delft Solar Boat Team zal de zonneboot de open zee gaan bevaren. Het team zal deelnemen aan de grootste internationale competitie voor zonneboten: The Offshore Challenge in Monaco. Dit betekent dat ze dit jaar rekening moeten gaan houden met compleet nieuwe situaties, zoals grote golven, hevige windvlagen en langere afstanden ver van de kust. De wedstrijd bestaat uit verschillende onderdelen, variërend van etappes van dertig tot 93 kilometer en van Monaco naar zowel Cannes in Frankrijk als de oversteek naar Italië. Om de competitie te winnen zal de snelste tijd neergezet moeten worden bij beide races. Dit wordt een flinke uitdaging aangezien ze gaan racen tegen bedrijven en particulieren. Het team zal de innovatieve technieken zo goed mogelijk inzetten en er alles aan doen om de competitie te winnen!

Naast het winnen van de wedstrijd, is het doel komend jaar om het wereldrecord te verbreken door als snelste zonneboot ooit het Engelse Kanaal over te steken. Eind juli zal het team dit beroemde stukje zee tussen Calais en Dover in een recordtijd proberen af te leggen. Zo wil het team laten zien dat er al heel veel mogelijk is met duurzame technieken, zelfs op de open zee, en daarbij de maritieme sector inspireren.

TU Delft Solar Boat Team

Sinds de oprichting in 2006 probeert het TU Delft Solar Boat Team de maritieme sector te inspireren om deze te verduurzamen. Tot en met afgelopen jaar deed het team dit door deel te nemen aan zonneboot races op binnenwateren. Hiermee hebben ze laten zien wat een studententeam kan bereiken door het innovatieve gebruik van zonne-energie.

De nieuwste boten van het team kenmerken zich door het gebruik van draagvleugels. Deze draagvleugels tillen de gehele romp uit het water waardoor de waterweerstand verlaagd wordt. Hierdoor kunnen de boten een hoge snelheid behalen op zeer weinig energie, namelijk bij een gemiddelde snelheid van 35 kilometer per uur met het vermogen vergelijkbaar met dat van slechts een waterkoker.

Meer berichten