Martin Reitsma interview Jan Akkerman.
Martin Reitsma interview Jan Akkerman. (Foto: )

Martin Reitsma en Jan Akkerman over zijn nieuwe CD Box

Onlangs kwam de goed ontvangen oeuvrebox 'The Complete Jan Akkerman' op het Red Bullet label uit. Een box van maar liefst 26 CD's met bijbehorend boekwerk. Delfgauwenaar Martin Reitsma deed een interview met deze gitaarvirtuoos. Cineast John Meijer filmde het.

Door: Martin Reitsma

Delfgauw - Akkerman wordt door velen beschouwd als de belangrijkste en meest invloedrijke gitarist van Nederland. Hij werd in 1973 gekozen tot beste gitarist van de wereld. Zijn grote doorbraak kwam als lid van topbands als Brainbox én Focus. Deze band was een briljante mengeling van rock en klassiek, waarmee ze ook Engeland en Amerika op de knieën kregen. Geen gitarist wilde op het podium na hem spelen. Zijn unieke stijl kreeg navolging van veel gitaristen. Akkerman heeft in zijn lange carrière veel muzikale golven en stromingen langs zich heen zien spoelen en vertelt daar met passie over.

Akkerman: 'Ik heb Wouter Bessels een bak met tapes meegegeven en die heeft hij fantastisch opgepoetst. Het klinkt erg goed.' Akkerman speelt zich op deze CD's moeiteloos door de stijlen heen. Het is genieten van venijnige en bijtende licks- en riffs, vol vuur die vlijmscherp door je trommelvliezen snijden, staccato gespeelde akkoorden en mooie dromerige lange lijnen. Hij laat zijn gitaar zingen. Hij blinkt uit in originaliteit, inventiviteit, techniek en muzikale zeggingskracht. Op verzoek van Willem van Kooten en Akkerman hielp journalist Wouter Bessels met de keuze en totstandkoming van deze box en boekwerkje waarbij Wouter vertelt: 'Het was een eer en met afstand de mooiste klus die ik ooit heb mogen doen. Het meest fijne vind ik dat Jan er zo blij mee is. Akkerman vertelt: 'In december 2018 start ik met mijn band en met speciale gasten een nieuwe theatertour door Nederland. Dit onder de naam: Knight of the Guitar II.' Op 22 december speel ik in de Boerderij in Zoetermeer.' Info: https://cultuurpodiumboerderij.nl.

Mijn conclusie is dat je vooral zelf moet gaan luisteren want met dit 'Magnum Opus' heeft deze gitaargrootheid en snarenwonder een monumentaal, compleet en prachtig overzicht uitgebracht die iedere muziekliefhebber in huis zou moeten hebben.

Meer info over de CDbox: www.redbullet.nl

Meer berichten