Roeland Beljon op Station Delft
Roeland Beljon op Station Delft (Foto: )

Ouderen worden wegwijs in het OV

Door: Marie-Jet Eckebus

Kom naar de OV-OpStapDagen

Het valt niet mee wanneer je op oudere leeftijd van een (keurings)arts te horen krijgt dat het niet meer verantwoord is om auto te rijden. Of wanneer je jezelf te onzeker voelt om te fietsen en het rijwiel ongebruikt in de kelder staat. Het openbaar vervoer is een alternatief, ook voor de Regiotaxi, omdat het OV optimaal toegankelijk is gemaakt. Maar veel senioren zien er tegenop om de stap naar bus en/of trein te wagen. Om over deze drempelvrees heen te komen, worden in Delft "OV-OpStapDagen" georganiseerd.

DELFT- In Brabant startte verkeerskundig adviesbureau DTV al eerder met de "OV-OpStapDagen". Projectleider Roeland Beljon (50) is blij dat deze projecten nu ook in Delft worden georganiseerd. "Onze doelgroep zijn 65-plussers en mensen met een Regiotaxipas," vertelt Beljon. "Deze mensen zijn soms sinds de jaren 70 niet meer met het Openbaar Vervoer gegaan. Sindsdien is er heel wat veranderd. Het gebruik van de OV-chipkaart roept bijvoorbeeld vragen op: hoeveel kost een rit precies en wat moet ik doen als ik vergeet om uit te checken? Ook het aanvragen van de chipkaart via internet vinden mensen moeilijk. Tijdens een OpStapDag worden geïnteresseerden ontvangen op een locatie in Delft, waar ze uitleg krijgen over de OV-chipkaart. Daarna gaan we naar het station. Daar worden de deelnemers rondgeleid in een groep van maximaal 15 personen. We leggen uit hoe je van bus op trein overstapt, hoe het in- en uitchecken in z'n werk gaat en we gaan het perron op. Daardoor neemt de drempelvrees af." Aan het eind van de middag wordt iedereen teruggebracht naar de beginlocatie. "Daar kan men – zolang de voorraad strekt – kosteloos een OV-chipkaart aanvragen," voegt Beljon toe. In Brabant bleek het project succesvol en reisden de deelnemers al snel na de OV-OpStapDag vaker met het OV. Beljon is benieuwd of het project in Delft aanslaat. "Op een paar plekken staan we binnenkort met tijdelijke OV-reisloketten. O.a. in het Reinier de Graaf Ziekenhuis en in WC De Hoven."

Data

Op woensdag 14 november, woensdag 21 november en woensdag 28 november worden de OpStapDagen gehouden in Wijkcentrum De Vleugel, bij WC De Hoven en op dinsdag 4 december in Wijkcentrum De Hofstee. Het programma duurt van 13.00 tot ongeveer 17.00 uur. Er zijn geen kosten aan verbonden en koffie met gebak is inbegrepen. U kunt zich telefonisch aanmelden op 076-513 66 99, bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur. Deelname is op volgorde van aanmelding en vol=vol.

Meer berichten