Een scene uit het stuk 'Thuislozen' (foto: Jenneke Boeijink).
Een scene uit het stuk 'Thuislozen' (foto: Jenneke Boeijink). (Foto: Jenneke Boeijink)

Toneelstuk over daklozen in theater

Van de redactie

Delftse hulpverleners zijn zichzelf

Aanstaande donderdag en vrijdag presenteert Theater Utrecht 'Thuislozen'. Een inspirerende en confronterende voorstelling over dak- en thuislozen en andere ontheemden in de samenleving, waarin twee Delftse vrijwilligers zichzelf spelen. Een wereld die we maar al te goed herkennen, maar waar we liever niet te lang bij stilstaan.

Delft - De makers dagen het publiek uit na te denken over hoe wij beter samen kunnen leven. In elke stad waar Thuislozen speelt krijgen twee lokale hulpverleners, stadsgenoten of vrijwilligers, die zich om de zorg om anderen bekommeren, een rol in het stuk. Ze spelen zichzelf. Zo ook in Delft, hier spelen mee: Marja Landzaad van De Voedselbank Delft en Anneloes Tilman van SHS Delft. "Door deze lokale helden in onze voorstelling aan het woord te laten, worden de stemmen van de personages aangevuld met de levensechte verhalen van mensen die de achterkant van hun stad goed kennen." aldus producenten Thibaud Delpeut en Adelheid Roosen.

Elke avond worden de persoonlijke verhalen van de twee verweven in het theaterstuk (een tekst van de Noorse toneelschrijver Lars Norén) en op het toneel gebracht naast de verhalen van de 14 acteurs. Ze geven de bezoeker concrete handelingsperspectieven. In totaal spelen 37 lokale helden van 34 verschillende maatschappelijke organisaties uit alle speelsteden mee in de voorstelling. Ook zijn (landelijke) maatschappelijke organisaties als Fier, Federatie Opvang, Leger des Heils, Humanitas en Limor betrokken bij dit project.

Marja Landzaad van De Voedselbank Delft en Anneloes Tilman van SHS Delft spelen mee tijdens de voorstellingen in Theater de Veste. Marja Landzaad is vrijwilliger bij de Voedselbank in Delft. "Je hoeft maar één keer werkloos te raken, geen nieuwe baan te vinden vanwege je leeftijd en voordat je het door hebt, zit je in die trechter van uitkeringen, bijstand, armoede en je komt er niet meer uit. Sommige mensen leven van 40 euro per week met een gezin… hoe doe je dat?" Anneloes Tilman is werkzaam bij SHS Delft. "Bij ons wonen ouderen, studenten en ex-daklozen samen. Ze drinken koffie met elkaar, spelen een potje tafeltennis of koken samen. Dat gaat heel goed. Ik vind het fijn dat we woonproblemen in Delft daadwerkelijk kunnen veranderen met deze stichting."

In Thuislozen zie je hoe gewone mensen, zoals jij en ik, op straat belanden. Van een opgebrande directeur tot een op drift geraakte dichteres en een verslaafde jongere: gewone mensen met pijnlijke verhalen, op zoek naar een thuis. Een wereld die we allemaal herkennen, maar waar we liever niet te lang bij stil staan. Thibaud Delpeut en Adelheid Roosen plaatsen je op het podium midden tussen de acteurs, van dichtbij maak je de verhalen mee. www.theaterutrecht.nl/voorstellingen/thuislozen.

Te zien: donderdag 1 en vrijdag 2 november in Theater de Veste te Delft.

Tickets: www.theaterdeveste.nl

Meer berichten