Schrijver en journalist Marcel de Jong in de kerk waar zijn roman zich afspeelt: 'Een bizar verhaal dat echt gebeurd is.' Foto: René van Walhout
Schrijver en journalist Marcel de Jong in de kerk waar zijn roman zich afspeelt: 'Een bizar verhaal dat echt gebeurd is.' Foto: René van Walhout (Foto: )
Bespiegelingen

Stop plastic verpakkingen

Deze week heb ik tien keer een zak met plastic afval weggegooid. Meer dan een zak per dag dus. Bij u zal het niet anders zijn. Ik voel me er in ieder geval steeds ongemakkelijker bij. Al die zakken zijn nieuwe ingrediënten voor de plastic soep in de oceaan.

Ik probeer de hoeveelheid plastic in mijn huis te vermijden, maar dat is bijna onmogelijk voor elkaar te krijgen. Het lijkt wel of supermarkten alles in plastic menen te moeten verpakken. Een enkele paprika: strak verpakt in plastic. Kaas: in plastic gehuld. Groene asperges: omhuld door plastic. Een winterpeen, een komkommer, een witte kool, ze moeten blijkbaar allemaal een jas van plastic aan. De haring van de visboer: in een plastic bakje. Zelfs in de biologische supermarkt viert de heerschappij van plastic hoogtij. Gisteren kreeg ik van een vriend wat producten van een natuurwinkel, uiteraard verpakt in plastic cadeauverpakking. Iedere twee dagen valt een in plastic gesealde stapel reclamefolders op de deurmat. En bent u wel eens naar die cadeauwinkels in het centrum geweest, met al die grappige hebbedingetjes, zoals blaffende olifanten die ronddraaien als je er met je vinger tegenaan tikt? Bijna alles is er van plastic.

Dat moet toch anders kunnen? Ik kan natuurlijk bij mezelf beginnen. Geen in plastic verpakte paprika kopen, geen zakjes met groenten, geen brood in een plastic zak. Maar waarschijnlijk is dat een lastige klus. In mijn buurtsuper is geen enkele paprika zonder plastic verpakking te vinden. Ook de komkommers zijn er allemaal in plastic gesealed. Ik kan een nee-sticker op mijn brievenbus plakken, die cadeauwinkel vol plastic spullen vermijden, papieren zakjes voor mijn lunch gebruiken.

We geven daarmee een signaal af aan de middenstand. Bij hen ligt trouwens toch een sleutelrol. Ban het plastic uit de winkels. Of reken er hoge prijzen voor en maak producten in ander verpakkingsmateriaal juist goedkoper. Laat ze via hun belangenorganisaties fabrikanten onder druk zetten te stoppen met plastic verpakkingen. Want we moeten naar een wereld waarin plastic een afkeurenswaardig product is.

Meer berichten