Thijmen in actie (Foto: Golfclub Liemeer).
Thijmen in actie (Foto: Golfclub Liemeer). (Foto: Golfclub Liemeer)
Sporter van de week

Thijmen golft wel 25 uur per week

Sporter van de Week

Door: Stan Wagtman

De Pijnackerse Thijmen Batens (14) heeft een duidelijk doel voor ogen: slagen als golfer. Door de sport heeft hij inmiddels zelfs een NOC/NSF beloftestatus. Ook mag hij zich deze maand voor het eerst melden op Papendal bij de NGF-B selectie, het Nederlands golfteam onder 15 jaar.

Pijnacker - Het was in het Spaanse Murcia dat een jonge Thijmen voor het eerst in aanraking kwam met golf: "We hebben daar een vakantiehuis, vlakbij de bekende golfbaan La Serena. Vanaf het moment dat ik een keer op die baan speelde ben ik gek geworden van golf. Ik ben na zeven jaar voetbal toen ook meteen op golf gegaan en ik heb daar totaal geen spijt van."
Ondanks dat Thijmen pas 3 jaar geleden officieel begon te golfen, kan hij nu eigenlijk al niet meer zonder. Waarom dat is, weet hij wel: "Je bent lekker de hele tijd buiten. In de zomer is dat heerlijk, in de winter soms wat minder. Toch laat ik me daardoor niet tegen houden en ga ik altijd. En natuurlijk geeft het een enorme kick als je een prachtige bal slaat. Dat geeft je gelijk een super gevoel."

Steun

"Ik begon bij golfbaan Delfland, ging daarna naar de Hooge Rotterdamsche en nu speel ik bij golfclub Broekpolder in Vlaardingen", aldus Thijmen. Natuurlijk kan hij dit niet allemaal alleen. Thijmen heeft veel steun van zijn ouders: "De wedstrijden zijn vaak verspreid door het hele land, dus soms moeten we ook nog ergens overnachten. Mijn vader gaat altijd mee, waar ik ook speel. Mijn moeder is er ook vaak bij en zorgt dan voor de broodjes om de dag door te komen." Thijmen is zijn ouders dan ook dankbaar voor alle hulp: "Mijn vader kan ook goed golfen, maar komt minder op de baan doordat hij veel tijd in mijn carrière steekt. Ze doen er alles aan om mij te laten slagen."

Golf en school

Door zijn golftalent, dat hem een NOC-NSF beloftestatus opgeleverd heeft, kan Thijmen het zich veroorloven iedere dag te golfen: "Soms krijg ik vrij van school om te golfen. Ik sta ongeveer 25 uur per week op de baan, dus dat moet soms wel. Dan moet ik mijn huiswerk bijvoorbeeld in de auto doen, maar liever dat, dan niet kunnen golfen." De extra training die Thijmen op de Haagsche Golf en Countryclub in Wassenaar van pro Mike Yarnold krijgt, is dan ook alles behalve te veel voor hem: "Ik krijg nooit genoeg van golf. Als ik niet kan golfen, word ik echt chagrijnig. Ik vind het gewoon heel erg leuk."
In januari volgend jaar verhuist de familie Batens naar een nieuw huis Pijnacker. Helaas voor moeder zal ook het nieuwe huis eraan moeten geloven: "Mijn vader en ik willen in de garage een driving range bouwen, zodat ik daar mijn slagen tegen een net kan oefenen. Ik wil er alles aan doen mijn handicap van 3.8 te verlagen en beter te worden."

Droom

Er zijn veel spelers waar Thijmen tegenop kijkt, maar er aantal springen er echt uit: "In Nederland Joost Luiten natuurlijk. Hij heeft net als ik ook op de Hooge Rotterdamsche gespeeld. In het buitenland is het Rory McIlroy of Tiger Woods. Ze hebben een perfect lichaam voor golf en zijn altijd heel kalm. Dat vind ik heel knap."

Ook zijn er een aantal toernooien waar Thijmen van droomt: "Ik wil ooit The Masters of de Ryder Cup spelen. Het lijkt me prachtig om in de Ryder Cup Europa te vertegenwoordigen tegen de Verenigde Staten. Maar ik weet dat dat echt een uitdaging wordt. Dat is maar voor zo weinig mensen weggelegd. Toch ga ik er voor."

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten