Foto: Justyna van Grootveld

Het wormenhotel als burgerinitiatief

Door: Geert van Grootveld

Duurzaam Delft

In Delft zijn er diverse burgerinitiatieven die op een duurzame toekomst gericht zijn. Bijvoorbeeld de activiteiten van het Repair Café. Of de activiteiten van de coöperatie Deelstroom Delft die als doel heeft het opwekken van duurzame energie voor haar leden. En er zijn initiatieven gericht op het delen van auto's gericht of het verlagen van de automobiliteit.

Delft - In dit artikel besteden we aandacht aan het wormenhotel. Dit burgerinitiatief is afkomstig uit Amsterdam, van Peter Jan Brouwer. In zijn buurt werd er niet gescheiden ingezameld. Begin 2015 begon hij daarom samen met een paar buurtbewoners met zijn eerste wormenhotel met als doel groente- en tuinafval om te zetten in compost.

Twee wormenhotels

Inmiddels zijn er al tientallen wormenhotels in Nederland. Het gaat als een lopend vuurtje. In Delft zijn er nu ook wormenhotels te bewonderen. Er is er één in de Maerten Trompstraat en een tweede in de Schoemaker Plantage. Er zijn diverse voordelen aan het wormenhotel. Er is minder transport nodig om groente- en tuinafval in te zamelen. Dit levert CO2-winst op. Daarnaast zet het mensen aan om nog beter het afval te scheiden.

Hoe werkt het?

Het proces verloopt als volgt. In de bovenkant van het hotel bevindt zich een luik waar het groente- en tuinafval doorheen kan. Vervolgens verloopt het proces in twee stappen. Allereerst maken bacteriën en schimmels het materiaal erg zacht en goed voor de wormen verteerbaar. Vervolgens zuigen de wormen dit zachte materiaal op en verteren het. De mest die de wormen uitscheiden wordt ook wel wormenmest genoemd. Deze mest is de compost waar het om te doen is. Gezien zijn hoge kwaliteit wordt deze compost door kenners de 'kaviaar' onder de compost genoemd.

De hoofdrolspeler

De hoofdrolspeler is de roze tijgerworm. Ze dankt haar naam aan de gekleurde ringen, die de verschillende segmenten van deze glibberige vriendin markeren. De worm heeft geen longen en ademt via de huid. Daardoor is ze kwetsbaar. Er mag niet teveel licht op de wormen schijnen, want dan kunnen ze uitdrogen. Ook mag het niet te nat zijn, want dan wordt het moeilijk om adem te halen. Deze kwetsbaarheid bepaalt in belangrijke mate de condities voor het functioneren van het hotel. Twee keer per jaar wordt er geoogst. Buurtbewoners maken hier een feest van, het oogstfeest. De compost wordt onder meer gebruikt voor geveltuinen en bloembakken.

Sociale cohesie

Het belangrijkste voordeel is in mijn ogen dat het kan leiden tot nieuwe sociale netwerken in de buurt. Je kunt een wijk ontwerpen met woningen, scholen, winkels, recreatievoorzieningen, kortom de sociale hardware. Maar de sociale cohesie waarin mensen met elkaar iets doen, iets ontwikkelen, iets nieuws creëren is net zo belangrijk. Burgerinitiatieven moeten daarom gekoesterd en gestimuleerd worden.

Meer berichten