Foto: Stadsradio Delft
Delftenaar van de week

Mika is 16 en heeft zijn eigen radioshow

Door: Iris Olsthoorn

Delftenaar van de Week

De meeste zestienjarigen zijn druk met YouTube of Instagram. Maar Mika Hoppenbrouwers is helemaal weg van radio. En hoewel hij pas zestien lentes jong is, heeft hij sinds een half jaar zijn eigen zaterdagshow op Stadsradio Delft, genaamd Mika in de middag. "Ik begon met plaatjes draaien op feestjes, maar ik had veel te veel te vertellen tussen de nummers door."

Delft - Interesse in muziek had Mika altijd al, want op zijn twaalfde stond hij af en toe achter de draaitafel op familiefeestjes. Maar toen Mika anderhalf jaar geleden voor school een driedaagse stage moest lopen, bloeide zijn liefde voor radio helemaal op. "Ik vond media superinteressant en via via kon ik toen bij Radio538 aan de slag. Dat was een mooie kans. Ik vond het zo gaaf! Zij raadden me aan om op stadsniveau te beginnen."

En zo geschiedde, want vlak daarna kon Mika aan de slag als vrijwilliger bij Stadsradio Delft. Hij begon achter de schermen om alles te leren over de techniek én over radio maken. "Na een jaar wilde ik wel graag wat meer, dus heb ik gevraagd of ik een eigen show mocht beginnen voor jongeren." Daar had het lokale radiostation wel oren naar, want de meeste vrijwilligers zijn een stuk ouder dan Mika. "Ik bén de doelgroep voor mijn eigen show. Dus ik weet ook precies welke muziek en welke artiesten mijn leeftijdsgenoten interessant vinden. En wat ze leuk vinden om te doen in Delft. Ik zal bijvoorbeeld geen bingoavond aankondigen."

Mika voelt zich thuis bij Stadsradio Delft ondanks het leeftijdsverschil met de meeste van zijn collega's: "Iedereen is superenthousiast, we houden allemaal van radio maken en helpen elkaar beter te worden. Als je dezelfde hobby hebt, dan ben je eigenlijk al gelijk bevriend."

Om inspiratie op te doen, luistert Mika zelf natuurlijk veel radio. "Ik luister vooral naar de manier van radio maken. Ik heb niet echt één voorbeeld qua presentator. Ik weet wel dat Sander Hoogendoorn en Mark Labrand ook zijn begonnen bij stadsradio Delft. En ik ben altijd wel een fanatieke Glazen Huis luisteraar. Ze zetten daar wel een show van zeven dagen neer! Dat het concept nu verandert, brak mijn hart wel een beetje. Want stiekem was dat lang mijn droom, ooit in het Glazen Huis terecht komen."

Zijn leeftijdsgenoten zijn enthousiast over de show die hij zaterdag tussen 13.00 en 14.00 uur presenteert. "Het gaat steeds beter. In het begin las ik veel voor en dat hoorde je wel. Nu gaat het spontaner." Op den duur wil Mika graag naar een grotere zender, maar voorlopig zit hij goed: "Ik kan me hier ontwikkelen en krijg altijd goede feedback ." Of we Mika ooit terug zullen horen op één van de grote Nederlandse zenders, weet hij niet: "Ik ga wel iets met media studeren. Maar ik weet niet of radio nog bestaat als ik veertig ben."

Dit artikel komt van indebuurt.nl/delft.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten