Foto: Ruud Stolk
Sporter van de week

Delftenaar van Dam naar WK hockey

Sporter van de Week

Door: Stan Wagtman

Delftenaar Thijs van Dam is namens de Nederlandse hockeyploeg geselecteerd voor het WK in India. Vorig jaar viel hij nog af voor het EK in eigen land, maar bij de pakken neer zitten ging Thijs niet. Hij knokte zich terug, met als beloning een plek in het vliegtuig richting India, waar op 28 november het WK hockey van start gaat. Voor Thijs komt daarmee een droom uit: het Nederlands elftal vertegenwoordigen tijdens een groot toernooi.

DELFT - Half tien, kwart voor tien, vijf voor tien en dan wordt het tien uur. Thijs van Dam heeft nog geen telefoontje gehad....... "Het was ontzettend spannend. De dagen ervoor niet, maar op de dag zelf wel. Als je voor tien uur niet gebeld was, zou je bij de selectie zitten voor het WK." De telefoon gaat niet over bij Thijs: "Gelukkig werd ik niet gebeld en zag ik om tien uur een mailtje van de bondscoach binnenkomen. Fantastisch", aldus Thijs. Het direct van de daken schreeuwen was er alleen niet bij: "Het komt de dag erna pas in de pers, dus je moet het wel een beetje stil houden. Natuurlijk heb ik het wel aan mijn vriendin, familie en beste vrienden verteld. Die waren echt heel erg blij voor me, zeker nadat ik er op het EK niet bij was."

Ring Pass

Al van kleins af aan zijn hockey en Thijs onafscheidelijk. Zijn eerste ballen slaat hij bij Ring Pass in Delft, waarmee Thijs bij zowel de D- als C-junioren landskampioen wordt. Thijs komt er af en toe nog wel eens: "Niet zo vaak meer. Af en toe ga ik op zondagochtend bij mijn zus kijken, die er in Dames 3 speelt. Ik heb bij Ring Pass een prachtige tijd gehad, mooie herinneringen." Na de C-junioren maakt Thijs de overstap naar HC Rotterdam, waar hij tegenwoordig alweer een aantal jaar in het eerste elftal speelt. Het is een overstap waar hij alles behalve spijt van heeft kunnen hebben: "Ik heb mooie toernooien gespeeld met het Nederlands elftal, maar dit voelt toch wel heel speciaal. Het WK is na de Olympische Spelen het grootste toernooi dat er is."

WK

Al weken is Thijs met het Nederlands Elftal in training: "Het clubhockey met HC Rotterdam ligt al een tijdje stil, dus ik focus me volledig op het Nederlands elftal en het WK. Twee weken terug waren we op het vierlandentoernooi in Valencia, dat we wonnen. Daarna hebben we vooral getraind op Papendal. De komende tijd gaan we in Amsterdam trainen." En daarna moet het gebeuren voor het Thijs en Nederlands elftal: "Op 28 november begint het toernooi. We gaan vol voor voor de eerste plaats, ook al is de concurrentie groot. Ik ga er niet van uit dat we voor 16 december, de dag van de finale, terug naar Nederland komen." In die periode zal hij zijn vriendin, tophockeyster Pien Sanders, een tijdje moeten missen: "Dat is nooit leuk, maar we zijn het gewend. We doen tenslotte allebei aan topsport."

Blessure

Toch is niet alles rozengeur en maneschijn voor Thijs. Inmiddels heeft hij al drie jaar last van zijn heup: "Ik heb er tijdens het hockey niet zo veel last van. Het is vooral wanneer ik over straat of in de stad loop. Nu gaat het nog wel, maar het kan de komende jaren erger worden. Dat is niet de bedoeling." Een operatie is na overleg artsen dan ook de enige uitkomst: "In januari word ik geopereerd. We hebben dat bewust uitgesteld tot na het WK. De revalidatieperiode wordt op een maand of zes geschat. Ik denk er op dit moment alleen echt nog niet aan. Eerst knallen op het WK."

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten