Rob Trompper bij de oude gistfabriek (foto: Indebuurt.nl/delft).
Rob Trompper bij de oude gistfabriek (foto: Indebuurt.nl/delft). (Foto: Indebuurt.nl/delft)

Rob Trompper werkt aan een Van Marken Museum

Door: Iris Olsthoorn

Delftenaar van de Week

Bij de naam van deze bekende Delftenaar moet je waarschijnlijk aan de gelijknamige optiekzaakop de Burgwal denken. Maar tegenwoordig is Rob Trompper met héle andere dingen bezig. Met een groep enthousiastelingen heeft hij zich vastgebeten in een nieuw project: Museum van Marken.

Delft - "Het begon eigenlijk allemaal omdat Jan van der Mast, een goede vriend van me, bezig was met zijn nieuwe boek over Van Marken", vertelt Rob. "Ik had er nooit bij stilgestaan, maar wát een geweldig verhaal heeft deze man. Hij heeft zó veel voor Delft betekend."

Paradijsje in het park

En wat dan precies, horen we je denken? Jacques C. van Marken was de directeur en eigenaar van onder andere de Gist en Spiritusfabriek in Delft. Hij was een ware visionair en sociaal bewogen ondernemer, want hij gaf zijn werknemers bijvoorbeeld vakantiedagen en pensioen, zo'n vijftig tot tachtig jaar voordat dat normaal werd in Nederland. "Hij had in het Agnetapark een echt paradijsje gecreëerd voor zijn werknemers, met vers drinkwater", legt Rob uit. "Nu klinkt dat misschien niet zo bijzonder, maar dit was in een tijd dat veel mensen ziek werden of dood gingen omdat er bijna alleen vervuild slootwater voor handen was. Als Delftenaar uit een ondernemersfamilie trekt zo'n innovatieve en sociale manier van werken mij ontzettend aan, natuurlijk."

Belangrijker dan Willem van Oranje

Dus wierp Rob zich een tijdje geleden op als één van de initiatoren van de nieuwe stichting Museum Van Marken. "J.C. van Marken was misschien wel belangrijker voor Delft dan Willem van Oranje. Wist je dat hij de Porcelyne Fles bijvoorbeeld vijf jaar financieel in leven heeft gehouden? En dat er talloze sportverenigingen uit Delft door hem zijn opgericht? En zonder hem de TU nooit zo groot was geworden? Deze man en zijn verhaal verdienen een museum", zegt Rob. Er zijn ondertussen zo'n twaalf Delftenaren bezig om het museumplan handen en voeten te geven. "Ik ben nu vijf en half jaar gestopt met de winkel, dus zit in de luxepositie om dit nu op te pakken. Wat de hele groep gemeen heeft, is dat we trotse Delftenaren zijn. En een leuk feitje: bijna iedereen is enthousiast geworden dankzij het boek van Jan."

Overal komen spullen tevoorschijn

Op dit moment wordt er een businessplan geschreven én is het vooral een grote speurtocht naar oude spullen uit de fabriek. "Het is ongelofelijk wat er nog overal vandaan komt. Zo is Dordrecht het oude bureau gevonden van Van Marken en ergens bij een tuinder stond een oud paviljoen uit het park in redelijk originele staat. Binnenkort mag Jan bunkers de oude gistfabriek in, daar zal ook wel een schatkamer aan spullen liggen."

Een extra Koningsdag voor Delftenaren

En waarom Delft zo'n museum nodig heeft? "Omdat het echt een community-ding is. Iedereen heeft wel een familielid die vroeger in de fabriek werkte. Mijn opa bijvoorbeeld ook: die kreeg na zijn pensioen tot aan zijn dood nog ieder jaar een kerstpakket thuisgebracht vanuit de fabriek", zegt Rob. "En daarbij, we mogen best eens wat trotser zijn op Delft en Delftenaren. Als we wat trotser waren, was Boyan Slat zijn bedrijf misschien wel hier gebleven."

Behalve het museum, willen de koppen achter de stichting ook de oude 'Gemeenschapsdag' terug brengen. "Dat was een soort Koningsdag, maar dan om Delft te vieren. Dat vond plaats in het Agnetapark, één en al feest. Er zijn bewegende beelden van, ook al revolutionair voor die tijd."

Gist Fabriek-terrein

Hoewel er dus nog niets zeker is, ziet de stichting het museum het liefst in 2020 openen. Het allermooiste zou natuurlijk zijn als het straks op oud Gist Fabriek-terrein staat. "Er zijn veel historische panden die leeg staan. Het zal vanwege veiligheidsregels nog wel een klus worden om daar iets te starten", zegt Rob. "Maar hóe gaaf zou het zijn, als we verder kunnen gaan op de plek waar hij begon!"

Meer berichten