Foto: Museum Prinsenhof

Standbeeld Willem van Oranje krijgt een nieuwe sokkel

Op donderdag 15 november wordt in de Prinsentuin naast Museum Prinsenhof Delft de sokkel van het standbeeld van Willem van Oranje vervangen. Dit is nodig omdat het voetstuk van natuursteen gebarsten is.

Delft - Het standbeeld werd in 2003 onthuld door toenmalige koningin Beatrix. Het is gemaakt door kunstenaar Auke Hettema in opdracht van de Prins Willem de Eerste Herinneringsstichting. Deze stichting heeft als doel om binnen en buiten Nederland monumenten te plaatsen ter nagedachtenis aan Willem van Oranje.

Tentoonstelling Willem van Oranje is hier!

Een kleine voorstudie van het standbeeld is tot en met 3 maart 2019 te zien in de tentoonstelling Willem van Oranje is hier! in Museum Prinsenhof Delft. Precies 450 jaar geleden begint de Tachtigjarige Oorlog en vlucht Willem van Oranje naar het veilig ommuurde Delft. Hij neemt zijn intrek in het Sint Agathaklooster, dat vanaf dat moment het Prinsenhof wordt genoemd. Hier vindt op 10 juli 1584 één van de belangrijkste gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis plaats: de moord op Willem van Oranje. De politieke moord is echter niet het enige dat in het Prinsenhof heeft plaatsgevonden. Zo zijn twee van Willems kinderen hier geboren en liggen vijf kleinkinderen begraven in de Waalse kerk. Met deze expositie zet het museum het persoonlijke leven van Willem van Oranje en de Nederlandse geschiedenis in de schijnwerpers.

Over Museum Prinsenhof Delft

Museum Prinsenhof Delft vertelt het verhaal van vijf eeuwen Nederlandse geschiedenis aan de hand van drie iconen: Willem van Oranje, Delftse Meesters en Delfts Blauw. Ervaar in het museum hoe groot de invloed van Delft was op de ontwikkeling van Nederland.

Meer berichten