Naila Ghani-Chaudry.
Naila Ghani-Chaudry.
Delftenaar van de week

Naila Ghani maakt 'huisvrouwenvlog'

DELFT - Sta niet gek te kijken als je Naila Ghani-Chaudry ziet vloggen op het schoolplein of in De Hoven. Om tegenwicht te bieden aan de treitervloggers begon ze een 'huisvrouwvlog'. Als ze niet bezig is met het brengen of halen van haar vier kinderen, werkt ze aan een project om de mentaliteit van jongeren in Buitenhof te veranderen.

Naila woont nu zo'n 11 jaar in Delft met haar man, hij is arts in Den Haag en samen hebben ze vier kinderen tussen de 2 en 10 jaar. Naila groeide ze op in de Haagse Schilderswijk, waar haar moeder haar stimuleerde om toch vooral te gaan studeren. 'Je diploma is je eerste man', riep haar moeder om Naila aan te moedigen. Het werd een mantra.
Die studie gebruikt ze nu bij het project in Buitenhof. Eerder zette ze al een online platform op voor moslimjongeren en daar kwamen allerlei projecten uit voort. Bij het project in Buitenhof gaat het nu om alle mensen die er wonen, religieus of met welke identiteit dan ook. "Voor veel jongeren lijkt het leven in Buitenhof uitzichtloos. Je kunt niet met een kant en klaar programma komen en zeggen: ga dit maar doen. In Chicago in de VS is een succesvol project geweest dat we nu Delfts proberen te maken. Ik zorg voor een wetenschappelijk kader. Ik praat met allerlei mensen: mensen van scholen, jongerenwerkers, het sociaal team. Ik wil versterken waar al die mensen al goed in zijn, ze tools en handvatten bieden. Via jongerencentrum The Culture ga ik binnenkort ook met jongeren in gesprek. Ik wil van hen horen wat er anders moet."

Treitervloggers

Buitenhof is vaak negatief in het nieuws en er zijn allerlei problemen. Naila: "Ik ben niet iemand die komt vertellen hoe het beter moet, maar ik ben iemand die wel begrijpt hoe het is in de wijk. Ik zou graag willen dat jongeren in Buitenhof meer vertrouwen in hun eigen kwaliteiten en trots zijn op wat er wél goed gaat." Social media is voor Naila een belangrijk platform. "Ik heb in het dagelijks leven niet veel contact met volwassenen met wie ik over mijn interesses kan praten. Dus zoek ik dat op via social media. Sinds een tijdje maak ik ook vlogs. Dat ben ik gaan doen toen de treitervloggers in het nieuws kwamen. Ik wilde laten zien dat het ook leuk kan, ik hou wel van een beetje humor. Dat mensen denken: hee jij durft dat wel!." Toch geneert Naila zich ook wel eens, als ze met wat anderen voor de Hema staat te wachten en wil vloggen. "Het is toch gek om tegen je telefoon te gaan praten. Maar ik doe het dan juist wel, want als ik iets moeilijk vind, dan moet ik het van mezelf vaker doen. Zo kan ik mezelf ontwikkelen."

De Delftenaar van de week wordt gemaakt in samenwerking met indebuurt.nl/delft. Tip uw Delftenaar van de week: delft@indebuurt.nl

Meer berichten