Foto: Hanneke Mennens
Sporter van de week

Spannende tijden voor schaatser Jelle Rieff

Sporter van de Week

Door: Annemarie de Vries

De vijftienjarige Delftse schaatser Jelle Rieff schaatste vorige week in Thialf in Heerenveen twee prachtige persoonlijke records. Hij is nu de snelste B1 (groep 15-16 jarigen) op de 500 meter, die hij reed in 38.51 seconden. Jelle: "Prachtig was dat, iedereen was door het dolle toen ik finishte".

Delft - Jelle begon vijf jaar geleden met schaatsen bij DKIJV, de Delftse Kunstijsbaanvereniging, waar ze enorm trots op hem zijn. Nog steeds worden al zijn verrichtingen door de vereniging gevolgd en op de website vermeld. In september ontving hij zelfs nog de Thomas Bos bokaal van de vereniging voor Talent van het Jaar. Het was dan ook DKIJV die onze redactie op zijn prestaties attendeerde.

Sinds mei maakt Jelle deel uit van het opleidingsteam van RTC Zuidwest Healthy Team. En dat betekent serieus aan de bak, elke dag wordt er getraind, afwisselend schaatsen, wielrennen, kracht en conditie en op zondag heeft hij wedstrijden in de Uithof. In de zomer skeelert hij ook veel.

Aan de bak

En nu met de aanvang van het winterseizoen heeft Jelle behoorlijk wat uitdagingen voor de boeg. Maar liefst drie weken achter elkaar is het "volle bak". Op 1 december is de landelijke selectie voor de NK Sprint, op 2 december voor de 3 kilometer. In het weekend van 8 en 9 december zijn de Zuidhollandse Kampioenschappen, tevens kwalificaties voor het NK Allround en op 15 december tenslotte het NK sprint. Spannende tijden dus voor Jelle en zijn familie, die allemaal schaatsgek zijn. Zijn zusjes Lieke en Mare schaatsen ook.

Voorbeeld

Jelle: "Thialf is echt een prachtige baan, daar schaats je gewoon beter. De baan is heel mooi speciaal blauw, daar word je rustig van en dan al die professionals te zien trainen daar, dat motiveert wel. Vorige keer dat ik daar was zag ik bijvoorbeeld Sven Kramer." Op de vraag of dat zijn voorbeeld is legt hij uit dat het dan eerder Kjeld Nuis zou zijn, omdat hij meer van de korte afstanden is: "mijn sprint is beter, maar ik ben ook geplaatst voor de 3 kilometer, dus daar valt natuurlijk aan te werken".

Huiswerk

Jelle die in 4 havo zit op het CLD heeft een topsportstatus waardoor hij op school wat extra faciliteiten krijgt. "Ik hoef niet mee te doen aan de gymles bijvoorbeeld, want ik sport wel genoeg. Dan kan ik in die tijd huiswerk maken. En ik heb samen met mijn mentor een planning gemaakt wanneer ik het beste huiswerk kan doen, dat plan ik tussen de lessen op school en de trainingen door."

Fijn team

Op dit niveau sporten betekent dat je wel eens wat moet laten: "Soms moet ik eerder weg van een feestje of ik ga niet, dat vind ik op dat moment wel jammer. Maar ik weet ook wel dat dat niet anders kan. Het is het één of het ander. Maar ik heb gelukkig echt een heel leuk team en Sieb, Frank en Sebastiaan zijn geweldige trainers" vertelt de jonge schaatser: "Dat is voor mij wel belangrijk. We hebben altijd veel lol met elkaar en hebben het echt gezellig, er is altijd ruimte voor een geintje, maar als het serieus moet zijn, zijn we serieus. Iedereen leeft ook echt met elkaar mee. In het opleidingsteam hebben we drie meisjes en acht jongens. We zijn echt vrienden van elkaar geworden."

Jelles ambitie voor de komende maand is zich te kwalificeren voor het NK allround en NK Sprint. Wil je weten of dat lukt, kijk dan op: www.healthyteam.nl/team/opleidingsteam of www.dkijv.nl.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten