Foto: Fiba Europe
Foto: Fiba Europe
Sporter van de week

Sporter van de week: Droomdebuut voor Okke Hoonhout

DELFT - Basketballer Okke Hoonhout (18) was twee jaar geleden Sporter van de Week. Hij had toen net zijn eerste EK achter de rug met het Nederlands team onder 18. Hoe is het hem sindsdien vergaan? Okke: "Heel goed! Ik ben net begonnen bij ZZL in Leiden, waar ik sinds dit jaar ook studeer." Met een nieuwe wedstrijdcategorie, 3x3, speelt hij op Europees niveau.

Door Annemarie de Vries

Als we Okke spreken heeft hij net zijn eerste wedstrijd met Heren 1 van ZZL Leiden achter de rug. Met recht een droomdebuut was het. Gelijk bij zijn eerste balcontact knalde hij er een driepunter in. Een driepunter wordt van buiten de driepuntlijn gescoord en is best pittig om te scoren. Hoonhout: "Dat was echt geweldig om mee te maken, de hal stond op zijn kop, iedereen ging keihard juichen." ZZL Leiden is een grote club met een flinke schare fans. "Na afloop moesten we een rondje maken vanuit de kleedkamer, door de kantine naar de business-lounge, onderweg wilde iedereen ons feliciteren." Okke vertelt hoe hij vroeger zelf langs de lijn stond als 11-jarige en handtekeningen vroeg: "Eén van die spelers van toen speelt zelf nu ook nog in het eerste, dat is wel heel gaaf."

Strakke planning

Bij basketbal kennen ze onder de senioren nog een tussen-categorie, onder 24. Normaal gesproken maakt Hoonhout deel uit van dit team, maar hij is een vaste reserve voor Heren 1. Dat betekent dat hij soms twee wedstrijden speelt in één weekend. Daarnaast traint hij elke dag, hij heeft een strakke dagindeling om dit te combineren met zijn studie geneeskunde. Hoonhout: "Ik begin 's ochtends met colleges tot twaalf of twee uur, daarna ga ik naar de bieb, waar ik studeer. Ik eet in het ziekenhuis en ga dan door naar de training van zeven tot negen uur. En dan terug naar Delft." Alsof dat nog niet genoeg is, heeft de sporter ook nog een opvallende bijbaan, Okko: "Ik werk op oproepbasis bij een verzorgingstehuis. Ik had daar vanuit mijn studie stage gelopen en vond het eigenlijk heel leuk om te doen, dus ben ik er gebleven. Die oude mensen hebben echt heel veel te vertellen en waarderen het enorm dat ik ze kom helpen."

Maar hoe zit het nu met het Oranje-avontuur? Hoonhout: "Afgelopen jaar was ik helaas niet bij het EK onder 18, maar ik was wel geselecteerd voor de 3x3 EK-kwalificaties in Hongarije. Dat is basketbal op een kleiner veld met drie tegen drie spelers, een soort zomerversie van basketbal. Je kunt het een beetje vergelijken met beachvolleybal eigenlijk. Het staat ook op de nominatie om een Olympische sport te worden."

Wilt u ook een sporter tippen?

Stuur een email ovv. Sporter van de week naar redactie.dp@persgroep.nl

Meer berichten