Schrijver en journalist Marcel de Jong in de kerk waar zijn roman zich afspeelt: 'Een bizar verhaal dat echt gebeurd is.' Foto: René van Walhout
Schrijver en journalist Marcel de Jong in de kerk waar zijn roman zich afspeelt: 'Een bizar verhaal dat echt gebeurd is.' Foto: René van Walhout (Foto: )

Graag een vuurwerkverbod

In Ecuador dragen de mensen met oudjaar geel ondergoed. In Schotland zingen ze het lied 'Auld Lang Syne'. Denen gaan op een stoel staan. In Zuid-Amerika lopen de mensen met koffers door de straten. En verder organiseert de lokale overheid in zowat alle landen ter wereld een fantastische vuurwerkshow. Allemaal mooie rituelen, ongevaarlijk, dan wel goed onder controle gehouden.

Ook wij hebben onze gebruiken. Oliebollen eten, appelflappen, spelletjes doen. Daarnaast hebben we natuurlijk ons vuurwerk, niet in de vorm van een gereguleerde show, zoals in andere landen, maar in de handen van particulieren. Iedereen knalt zichzelf het nieuwe jaar in. Daar beginnen we graag zo vroeg mogelijk mee. Zo wierpen gisteren een paar forsgebouwde knullen een rotje in de richting van een passerende auto. Leuk, zeg maar. Ik zag de vrouwelijke bestuurder verschrikt opzij kijken. En vorige week meenden een paar jongens een vuurwerkpijl te moeten verbinden met een deodorantfles. Het leek wel een bom, zo hard was de knal. Ook grappig, waarschijnlijk. De eerste smeulende publieke prullenbak heb ik ook al gezien. Geinig. Straks vliegen de vlammen er misschien wel in.

Veel ernstiger zijn de ongelukken die gebeuren. Vorig jaar werden 434 slachtoffers van vuurwerkongevallen behandeld in een ziekenhuis. De huisartsenposten moesten 700 mensen met vuurwerkletsel verzorgen. Het aantal keer dat politie en brandweer in actie moesten komen, lag nog vele malen hoger. De kosten hiervan zijn immens, ieder jaar opnieuw. Bovendien is dat geknal een ramp voor ouderen. Ik ken mensen die tijdens oudejaar niet eens de straat op durven.

Het is dan ook begrijpelijk dat 51% van de inwoners van Delft een verbod wil op het afsteken van vuurwerk. En, inderdaad, daar hoor ik bij. Dat betekent niet dat ik wil dat we in stilte het nieuwe jaar in moeten. Een door de gemeente georganiseerde vuurwerkshow is een prachtig alternatief. Dat is niet alleen mooi en veiliger, het verbroedert ook. En dat zal onze samenleving goed doen.

Meer berichten