Sint en Pieten.
Sint en Pieten. (Foto: )

Herinneringen aan Sint Nicolaas en Piet in Delft

Terug in de Tijd met Henk van der Beek

Sint Nicolaas en Zwarte Piet zijn weer in Delft, met gejuich door duizenden ontvangen. Elk voormalig kind denkt aan de Sint. Als ik terug denk aan de Sinterklaasfeesten uit mijn jeugd dan zie ik mijn ouders weer voor mij. Wij, mijn zusje Nieta en ik, vroegen aan moeder of wij de stad in mochten, om winkels en etalages te bekijken.

Delft - We waren negen en tien jaar, maar we gingen de stad in die er feestelijk uit zag. In de Choorstraat was de prachtige winkel van J.W. van Heerde, waar de Sint en Piet de hele dag aanwezig waren. We gingen naar binnen en het was er druk. We kregen een hand van de Sint die ons vroeg of we toestemming van onze ouders hadden om samen weg te gaan. De Sint keek in het grote boek en zag dat het goed was. Piet omhelsde ons en gaf een handje pepernoten. Dolgelukkig wandelden we door alle straten, die prachtig versierd waren, we gingen zelfs bij Tip Top naar binnen waar al dat mooie speelgoed te zien was.

Pakjesavond 5 december was voor ons nog ver weg, de voorpret alleen was geweldig. Ook op school was de maand december een en al feest, vooral als Sinterklaas met zijn Pieten in de klassen een bezoek bracht. Bij oma en opa kwamen de kinderen en kleinkinderen gezellig bij elkaar om de Sint en Piet feestelijk te ontvangen. De oudere kinderen gingen aan de deur kijken of er al wat te zien was. In de huiskamer werd er gezongen onder andere 'Zie de maan schijnt door de bomen'. Eindelijk was het dan zo ver, er werd op de deur geklopt. Vader ging open doen, binnen klonk het bekende lied: 'Sinterklaasje kom maar binnen met uw knecht'. Statig kwam de Sint binnen schrijden, Piet strooide lekkers in alle hoeken en had zakken vol cadeau's bij zich. De Sint had het grote boek op schoot om te zien of kinderen zoet waren geweest. Wij vonden het leuk als de grote kinderen bij de Sint moesten komen en dan, op schoot, een liedje moesten zingen. Met het lied: 'Dank u Sinterklaasje', gingen Sint en Piet naar buiten, het was een echt familiefeest. Om nooit te vergeten!

Meer berichten