Foto: Indebuurt.nl/delft

De beste kruidnoten van Delft vindt u hier

Door: Iris Olsthoorn

Uitslag van de Indebuurt kruidnotentest

Afgelopen week testten wij met een zevenkoppig smaakpanel kruidnoten van vijf verschillende kruidnotenbakkers in Delft. En we hebben een winnaar! Dit is de uitslag van de eerste indebuurt smaaktest - kruidnotenversie.

Delft - In de zoektocht naar de lekkerste kruidnoot hebben we volop gebruik gemaakt van de expertise van Delftenaren. Allereerst mochten indebuurtlezers bakkers aanmelden via mail, Facebook en Instagram. Bij de vijf bakkers met de meeste stemmen kochten we een zakje kruidnoten.

De geselecteerde kruidnootjes werden vervolgens uitgebreid getest door ons smaakpanel. Dit panel bestond uit vijf vrouwen en twee mannen, allemaal wonend in Delft en van verschillende leeftijden. De kruidnoten werden getest in een blinde test. Er werd gekeken naar smaak, bite, hoe lekker ze eruit zagen en geur. Op deze onderdelen kon tussen de één een vijf punten gegeven worden. Ook kreeg elke kruidnoot een rapportcijfer. Tijdens de test werd al snel duidelijk dat smaken écht verschillen: zo'n beetje ieder panellid had een andere favoriet.

Maar genoeg praktische info, jullie zijn natuurlijk benieuwd naar de uitslag!

Nummerrr 1: de kruidnootjes van Stadsbakkerij de Diamanten Ring

Er was bijna geen enkel onderdeel waarop de kruidnootjes van de Diamanten Ring slecht scoorden. Voor aantrekkelijk uiterlijk schraapten zij bijna alle punten binnen (32 van de 35 punten) en ook voor de bite van deze kruidnoot vielen er veel punten (30 van de 35 punten).

Een greep uit het juryrapport: 'Een klassieke kruidnoot met mooie barsten in de ronding, lekkere geur, makkelijke bite en heerlijke smaak. Wat een winnaar!'

De kruidnoot van de Diamanten Ring kreeg veel hoge rapportcijfers: één panellid gaf zelfs een 10. Het gemiddelde rapportcijfer van deze kruidnoot komt uit op een 8.

Zo scoorde de rest

Natuurlijk waren er ook kruidnootjes die de eerste plek nét niet haalden. De testers waren kritisch, maar we hadden dan ook te maken met échte kruidnotenfans. Dit viel ons op:

De ambachtelijke kruidnootjes van PLUS

Deze 'supermarkt' kruidnoot scoorde erg goed in de kruidnotentest. Vooral de krokantheid van de kleine nootjes wisten veel juryleden te waarderen (29 van de 35 punten). De kruidnoot was bij niet één, maar twéé panelleden zelfs favoriet. 'Deze kruidnoot is heel klein, maar de smaak maakt alles goed. Zoals een kruidnoot hoort te smaken, plus een vleugje taaitaai', aldus de kruidnotentesters. Gemiddeld krijgt deze kruidnoot het rapportcijfer 7.5.

Kruidnoten van Bakkerij Holtkamp

In de voorronde werd de kruidnoot van Bakkerij Holtkamp verreweg het meest genoemd. De juryleden waren echter iets kritischer, want het nootje wist niet te winnen. De kruidnotentesters waren erg te spreken over de geur van deze grote kruidnoot (24 van de 35 punten): 'Deze ruikt erg lekker, de geur staat gelijk aan ambacht.' De kruidnoot leverde wat puntjes in op zijn uiterlijk: 'Dit is echt een lekker koekje, maar te groot voor een kruidnoot', schreef een jurylid in zijn juryrapport.

Er vielen veel goede rapportcijfers voor dit nootje, maar de kritische kruidnotenfans gaven deze kruidnoten gemiddeld een 6.

De kruidnoten van Bakker Breggen

Deze bakker is relatief nieuw in Delft, maar wist zich toch al te plaatsen voor de top vijf van kruidnotenbakkers. De meningen van het panel verschilden behoorlijk bij deze kruidnoot, want hij ontving zowel een 9 en een 8, als een 1 (zo streng, die jury!). Een greep uit het juryrapport: 'Deze kruidnoot is voor mij echt een topper qua smaak' en 'Een beetje hard, maar wel lekker crunchy'. Gemiddeld rapportcijfer: 6.

Kruidnoten van Tijsterman Bakkers

De kruidnoot van Tijsterman Bakkers uit Tanthof werd door de kruidnotentester ook onder de loep genomen. Vooral het uiterlijk van deze kruidnoot werd door veel van de panelleden gewaardeerd: hier kreeg het nootje 29 van de 35 punten voor. Twee panelleden gaven aan dat deze kruidnoot 'er echt uitspringt qua smaak', de geur is 'heerlijk speculaasachtig'. Gemiddeld rapportcijfer: 7.

Dit artikel komt van indebuurt.nl/delft. Meer inspirerende verhalen over Delft lezen? Ga dan naar de site.

Meer berichten